Ποια εστιατόρια να αποφεύγετε για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση θα συμβουλεύει σύντομα νέα εφαρμογή της Google, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που εντοπίζει «σφάλματα» στην ασφάλεια των τροφίμων σε κοντινές περιοχές σε πραγματικό χρόνο. 

Σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η Google δοκίμασε μια τεχνολογία στο Σικάγο και το Λας Βέγκας για να εντοπίσει τις αναζητήσεις χρηστών για «κράμπες στο στομάχι» ή «διάρροια» και στη συνέχεια να τα διασταυρώσει με το ιστορικό τοποθεσίας των χρηστών- ειδικά τα πρόσφατα εστιατόρια ή άλλα σχετιζόμενα με τρόφιμα καταστήματα. 

Στη συνέχεια επιθεωρητές υγείας επισκέφθηκαν πολλά εστιατόρια, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την εφαρμογή της Google ως «δυνητικά μη ασφαλή», ενώ και άλλα που θεωρούντο «ακατάλληλα» έπειτα από καταγγελίες των καταναλωτών, χωρίς οι επιθεωρητές να γνωρίζουν ποια εστιατόρια ανήκουν σε ποια κατηγορία. 

Διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσοστό στις δύο πόλεις μη ασφαλών εστιατορίων που εντοπίστηκαν από την τεχνολογία της Google έφτανε 52,3%, ενώ το συνολικό ποσοστό εντοπισμού μη ασφαλών εστιατορίων μέσω συνήθων επιθεωρήσεων στις δύο πόλεις ήταν 22,7%.

Ο επικεφαλής ερευνητής της Google, Εβγκένι Γκαμπρίλοβιτς, είπε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του σημαντικού προβλήματος των τροφικών ασθενειών.