Η κινεζική Huawei είναι μεταξύ των υποψηφίων για την κατασκευή του δικτύου 5G της Γερμανίας, αλλά η Γερμανία καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζητά εγγυήσεις πως ο κινεζικός κολοσσός τεχνολογίας δεν θα «προδώσει» ευαίσθητα γερμανικά μυστικά στην Κίνα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επίσκεψής της Μέρκελ στην Ιαπωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλεια, τονίζοντας πως χρειάζεται συνεννόηση με την κινεζική κυβέρνηση ούτως ώστε «η εταιρεία να μην δώσει απλά τα δεδομένα στο κράτος».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Κέιο, η Μέρκελ τόνισε τη σημασία της ασφάλειας για τις εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Γερμανία και κατέστησε σαφές πως το κινεζικό κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των κινεζικών προϊόντων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο κινεζικός κολοσσός, Huawei, βρίσκεται στο διεθνές μικροσκόπιο για τους δεσμούς της με την κινεζική κυβέρνηση και λόγω υποψίας πως το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρεία αρνείται.