Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ρώσος «Mr. bitcoin» πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, παρά τις ικεσίες του Αλεξάντερ Βίνικ σχετικά με την γυναίκα του, η οποία πάσχει από καλπάζουσα μορφή καρκίνου και τα δύο μικρά παιδιά του. 
 
Ο Βίνικ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων btc-e. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή την όποια απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με το αμερικανικό αίτημα, ενώ θα πρέπει να συνεξεταστεί και η τελική απόφαση για το αντίστοιχο ρωσικό αίτημα, που δεν έχει φτάσει ακόμη σε ακρόαση στον Άρειο Πάγο. 
 
Παρών ήταν και ο ίδιος για να αναπτύξει τους ισχυρισμούς του, όπως επίσης και δύο Ρώσοι μάρτυρες υπεράσπισης και ο πρώην αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, γνωστός από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.
 
Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
 
Οι αμερικανές διωκτικές αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων, αλλά και από τη μεγάλη «ληστεία των bitcoin» του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων «Mt.Gox» το 2011.
 
Πάντως, ο Βίνικ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές και υποστηρίζει ότι θέλουν να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
 
Μέσω Ρώσου διερμηνέα, επισήμανε ενώπιον των αρεοπαγιτών: «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας» και προσέθεσε: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».
 
Στην συνέχεια, μεταξύ του προέδρου του Ποινικού Τμήματος και του εκζητουμένου έγινε ο εξής διάλογος:
 
Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;
Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.
Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;
Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος αναφέρθηκε στους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα έχει συναινέσει να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικρο-απάτη 10.000 ευρώ για την οποία, μετά τη σύλληψή του, τον ζήτησαν οι ρωσικές αρχές.
Για την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ επικαλέστηκε τους εξής λόγους:
«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα. 
2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. 
3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής, άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία. 
4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται».
 
Οι δικηγόροι του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Ηλίας Σπυρλιάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει τελεστεί η πράξη που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Βίνικ και ζήτησαν να δικαστεί στην Ελλάδα.
 
Ο Μανώλης Σφακιανάκης εξήγησε την λειτουργία του bitcoin, λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης, που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες, σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα και σε εμπορικές στις οποίες μπορεί να γίνει.