Το διαδίκτυο είναι η... σωτηρία μας. Είτε πρόκειται για πρόσβαση σε ιστοσελίδες μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού είτε για εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, το διαδίκτυο είναι ο αγωγός που σας επιτρέπει να λαμβάνετε πληροφορίες, να ενημερώνεστε, να κάνετε έρευνα, ακόμα και να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο και η δύναμη του είναι γνωστή σε όλους. Αλλά γνωρίζετε την πηγή αυτής της εξουσίας; Ακριβώς πριν από 30 χρόνια, στις 12 Μαρτίου 1989, ο Βρετανός μηχανικός και επιστήμονας της πληροφορικής Sir Tim Berners-Lee, τώρα διευθυντής της Κοινοπραξίας World Wide Web (W3C), έγραψε μια πρόταση γι' αυτό που θα γινόταν τελικά ο Παγκόσμιος Ιστός. Στην 30η επέτειο του Παγκόσμιου Ιστού, ένα πραγματικό ορόσημο στην ιστορία του διαδικτύου, εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε.

1. Στις 6 Αυγούστου 1991, ο πρώτος ιστότοπος http://info.cern.ch βγήκε online.

2. Ένας υπολογιστής NeXT χρησιμοποιήθηκε από τον Sir Tim Berners-Lee ως τον πρώτο παγκόσμιο διακομιστή ιστού και επίσης για να γράψει το πρώτο web browser - WorldWideWeb - το 1990.

3. Ο Berners-Lee ανέβασε την πρώτη φωτογραφία στο Διαδίκτυο το 1992. Αυτή ήταν μια εικόνα της μπάντας Les Horribles Cernettes.


Sir Tim Berners-Lee

4. Στις 30 Απριλίου 1993, ο CERN, ένας ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός κοντά στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Ιστός θα είναι ελεύθερος σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις.

5. Πιστεύεται ότι ένα σημείο καμπής στην ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού άρχισε με την εκκίνηση του προγράμματος περιήγησης Ιστού Mosaic το 1993. Ήταν ένας browser που αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Εθνικό Κέντρο για Εφαρμογές Supercomputing στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Το Mosaic είναι ο περιηγητής ιστού που πιστώνεται τη διάδοση του World Wide Web.

6. Η Κοινοπραξία World Wide Web (W3C), ο κύριος διεθνής οργανισμός τυποποίησης για τον Παγκόσμιο Ιστό, ιδρύθηκε από τον Tim Berners-Lee μετά την αποχώρησή του από τον CERN τον Οκτώβριο του 1994.

7. Το Archie θεωρείται η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Ήταν το πρώτο εργαλείο για την εύρεεση αρχείων FTP, επιτρέποντας στους χρήστες να βρουν συγκεκριμένα αρχεία.

8. Αρχικά το WWW προοριζόταν μόνο για τους φυσικούς στο CERN που θα το χρησιμοποιήσουν για να μοιραστούν τα δεδομένα, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν στο ευρύ κοινό.

9. Εάν δεν σας αρέσει οι χρήστες του Διαδικτύου να ονομάζονται «surfers», κατηγορήστε την Jean Armor Polly. Εκείνη ήταν που εφηύρε τον όρο «Surfing the Internet».

10. Η πορνογραφία αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του Ιστού, για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, αλλά ο πρώτος ιστότοπος στον τομέα .xxx (προοριζόμενος για ιστοσελίδες ενηλίκων) βγήκε online τον Αύγουστο του 2011.

11. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο και τον Ιστό ως συνώνυμο. Στην πραγματικότητα, ενώ σχετίζονται, δεν είναι. Το Internet αναφέρεται στη μεγάλη υποδομή δικτύωσης που συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο και το World Wide Web είναι η παγκόσμια συλλογή σελίδων κειμένου, ψηφιακών φωτογραφιών, μουσικών αρχείων, βίντεο και κινούμενων εικόνων, τα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες μέσω του διαδικτύου. Ο Ιστός χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο HTTP για τη μετάδοση δεδομένων και αποτελεί μόνο μέρος του διαδικτύου. Το διαδίκτυο περιλαμβάνει πολλά ακόμα πέρα του Παγκόσμιου Ιστού.

Διαβάστε επίσης:

«Κρύφτηκε» ο ήλιος στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

«Πόλεμος» για το γλυπτό «Δρομέας» - Βαρώτσος: Η Ζορμπά πρότεινε τη μεταφορά του στα Σκόπια

Ρωσία: Βρήκαν πεντάχρονη να ζει σε άθλιες συνθήκες ανάμεσα σε κατσαρίδες – Σκληρές εικόνες και βίντεο

«Θα σε πάρω όταν προσγειωθούμε» - Το μήνυμα επιβάτιδας της μοιραίας πτήσης στον άντρα της (pics)

Οι «Ράδιο Αρβύλα» τρολάρουν «MasterChef» και γίνονται viral (vid)