Πριν από 60 χρόνια, η «Θεία από το Σικάγο» Γεωργία Βασιλειάδου έριχνε κανάτια με νερό από το μπαλκόνι για να βρει γαμπρούς στις ανιψιές της. Οι σύγχρονες «προξενήτρες», σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο αναζητά το έτερον ήμισυ – ή απλά μια ενδιαφέρουσα γνωριμία – στην οθόνη του λάπτοπ ή του smartphone, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, την εμπειρία και τις γνώσεις ψυχολογίας για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα – χωρίς τον κίνδυνο να ανοίξει κάποιο κεφάλι…

Τα χρόνια περνούν, η τεχνολογία εξελίσσεται – αυτόματος τηλεφωνητής, κινητά τηλέφωνα και sms, IRC, chatrooms, Facebook, Badoo, Tinder – αλλά κάποια πράγματα μένουν ίδια· πάντα υπάρχει ένας άνδρας (ή μία γυναίκα, αλλά επιλέγουμε την οπτική της πλειοψηφίας) που περιμένει μπροστά σε μία οθόνη με ένα ερώτημα να βασανίζει το μυαλό του: «γιατί δεν απαντά;».

Όλο και περισσότεροι άνδρες νιώθουν σήμερα την ανάγκη να φλερτάρουν διαδικτυακά, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω άγχους και φόβου απόρριψης. Το επιβεβαιώνει και ο Ανέστης, head coach στο Men of Style που προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, και πρόγραμμα εκπαίδευσης στο online dating. «Μέσω Διαδικτύου ο άνδρας έχει σοβαρά πλεονεκτήματα που του λείπουν στην απευθείας προσέγγιση. Έχει περισσότερο χρόνο να ανταποκριθεί και να αντιδράσει σε έναν μήνυμα, οπότε και φλερτάρει με λιγότερο άγχος και περισσότερη άνεση. Μπορεί να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του όταν εισπράττει θετική ή αρνητική αντίδραση, ώστε να μην εκδηλώνεται πρόωρα ή γενικά σε ακατάλληλες στιγμές. Και, βέβαια, μπορεί να φλερτάρει πιο οικονομικά, από την άνεση του καναπέ του, στο σπίτι του».

Τα βασικά λάθη

Όσο για την αναμονή μπροστά στην οθόνη που αναφέραμε παραπάνω, συνήθως οδηγεί σε ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς: να αρχίσει έναν βομβαρδισμό μηνυμάτων του τύπου «γιατί δεν απαντάς;», «πού είσαι;», «έκανα κάτι κακό;».

Λάθη σαν κι αυτό γίνονται πολλά, σε διάφορα στάδια του διαδικτυακού φλερτ. Ο Ανέστης επισημαίνει μερικά από αυτά: «Πολλοί βιάζονται να κλιμακώσουν τη συζήτηση, να ζητήσουν κινητό ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, ακόμα και να προτείνουν έξοδο. Συχνά κάνουν άσεμνα/σεξουαλικά σχόλια στα πρώτα μηνύματα της επικοινωνίας. Κάνουν κοπλιμέντα για την εμφάνισης της κοπέλας και την εκθειάζουν. Κάνουν like σε όλες τις φωτογραφίες της και εκφράζουν δημόσια τον θαυμασμό τους με σχόλια ή αναρτήσεις στο προφίλ της. Ζητάνε συγγνώμη για την ενόχληση όταν στέλνουν το πρώτο (ή και γενικότερα όταν στέλνουν) μήνυμα. Αν πιστεύεις ότι ενοχλείς, εξαρχής υποβιβάζεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Αυτό το λάθος συναντιέται από τους άνδρες και στις live προσεγγίσεις αγνώστων γυναικών, όπου ζητάνε συγγνώμη για την ενόχληση επειδή είπαν μία καλησπέρα / καλημέρα. Πρέπει να καλλιεργηθεί η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης ότι, όταν προσεγγίζεις μία γυναίκα, δεν την ενοχλείς. Της κάνεις τη μέρα καλύτερη, επειδή είσαι ένας ενδιαφέρων άνδρας που θα χαρεί να επικοινωνήσει μαζί του και να τον γνωρίσει».

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα λάθη αυτά και το πώς να τα αποφύγετε μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση ένα ζωντανό online σεμινάριο του Men of Style.

Τρεις συμβουλές

Σωστό ναρκοπέδιο, δηλαδή. Για εκείνους που επιχειρούν να το διασχίσουν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια «ειδικού», ο Ανέστης δίνει τρεις σημαντικές συμβουλές:

* Μην επενδύσεις συναισθηματικά σε μία γυναίκα που δεν έχεις συναντήσει από κοντά ακόμη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν διαφορετική εικόνα από την πραγματική - και ως επί το πλείστον, καλύτερη. Μην πλάθεις μία εικόνα για έναν άνθρωπο που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ από κοντά. 

* Προσοχή στα ψεύτικα προφίλ. Δηλαδή, στα προφίλ με λίγες φωτογραφίες, χωρίς φίλους ή συγγενείς, χωρίς «πραγματικούς» φίλους που σχολιάζουν σε Τοίχους ή φωτογραφίες.

* Ποτέ μη στείλεις χρήματα σε γυναίκα που δε γνωρίζεις - αυτή η συμβουλή ισχύει και για τη γυναίκα αντίστοιχα.  Κατ' επέκταση της πρώτης συμβουλής, μην μπερδεύεις τις κανονικές γνωριμίες με τις διαδικτυακές. Όσο δεν έχεις συναντήσει μία κοπέλα, είναι πιο ασφαλές να μην την εμπιστεύεσαι.

Προξενήτρες των dating apps

Αν τα σεμινάρια online dating στην Ελλάδα σας φαίνονται προχωρημένα, θα εκπλαγείτε με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Όπου όσοι δεν έχουν χρόνο ή ικανότητες να ασχοληθούν με το φλερτ, πληρώνουν προξενήτρες του Ίντερνετ για να δημιουργήσουν από το μηδέν τα προφίλ τους σε πολλά διαφορετικά dating apps, και να τα διαχειρίζονται ανταλλάσσοντας μηνύματα με όσες (ή όσους καθώς κάποιοι από τους πελάτες της είναι γυναίκες) εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Η 42χρονη Μέρεντιθ Γκόλντεν χρεώνει τους πελάτες της 900 ευρώ (τον πρώτο μήνα, 700 τον δεύτερο, 500 τους υπόλοιπους) για να γράψει το κείμενο του προφίλ τους, να επιλέξει τη σωστή φωτογραφία και να απαντάει σε μηνύματα υποδυόμενη τους ίδιους. Όταν το έδαφος είναι στρωμένο, ενημερώνει τους πελάτες και κανονίζει τα ραντεβού. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν οι ίδιοι (ας κάνουν κάτι κι εκείνοι…).

Και δεν ανησυχεί ότι οι γυναίκες θα καταλάβουν ότι τόσο καιρό δεν μιλούσαν με τον άνδρα που έχουν μπροστά τους όταν τον συναντήσουν; «Καθόλου, γιατί όλες οι συζητήσεις είναι πολύ επιφανειακές», απαντά σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Marketwatch.com. «Καμία πληροφορία που δίνεις μέσω dating app δεν πρέπει να πηγαίνει βαθύτερα από το επιφανειακό επίπεδο. Είσαι παντρεμένος; Έχεις παιδιά; Ποια είναι τα χόμπι σου; Μέχρι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται από κοντά».

Για να μη… χάσει τη μπάλα με τους διαφορετικούς λογαριασμούς και όλα αυτά τα μηνύματα, φροντίζει να μην έχει περισσότερους από 12 πελάτες ανά πάσα στιγμή – κάντε τις πράξεις για να καταλάβετε πόσα κερδίζει…

Το ιδανικό προφίλ

Σύμφωνα με τη Μέρεντιθ Γκόλντεν, το ιδανικό προφίλ πρέπει να υποδηλώνει τα εξής: «Έχω μια καλή ζωή, έχω οικογένεια, έχω φίλους. Είμαι χαρούμενος και θετικός. Και όλα αυτά τα καλά πράγματα που περιγράφω στο προφίλ μου θέλω να τα μοιραστώ με κάποιον». Τα παραπάνω η Γκόλντεν τα γράφει με τη «φωνή» του κάθε πελάτη της και με τρόπο που αντανακλά τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του.

Ξεκινάει μελετώντας προσεκτικά στον λογαριασμό του στο Facebook και το Instagram και τον συναντά για να μάθει το ιστορικό των σχέσεών του και να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. «Κάποιοι μου λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα στο πρώτο ραντεβού, αλλά στο δεύτερο. Προσπαθώ να μάθω τι είναι αυτό που κάνουν λάθος και δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία. Ένας άνδρας μπορεί να βιάζεται να οδηγήσει την κατάσταση στην κρεβατοκάμαρα. Μια γυναίκα μπορεί να δηλώσει πρόωρα ότι θέλει να κάνει παιδιά. Συνήθως εντοπίζω γρήγορα το πρόβλημα και το διορθώνω».

Είτε μέσω της κατάλληλης εφαρμογής στο smartphone είτε μέσω μιας προξενήτρας των 900 δολαρίων (για όποιον τη βρει και μπορεί να την πληρώσει) είτε μέσω σεμιναρίων όπως εκείνα του Men of Style, πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται σε όσους επιλέγουν το Ίντερνετ για να κάνουν μια νέα ερωτική γνωριμία. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος παραμένει το φλερτ εκεί έξω, στον «αληθινό κόσμο», επιμένει ο Ανέστης: «Ενθαρρύνουμε τους άνδρες που έρχονται σε εμάς για βοήθεια να προτιμούν την απευθείας προσέγγιση. Να δίνουν προτεραιότητα στο να εξασκήσουν την ικανότητά τους να προσεγγίζουν γυναίκες live». Γιατί στο τέλος, ό,τι και να κάνει η διαδικτυακή προξενήτρα, όλα κρίνονται face to face…