Ένα καπέλο με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών, είναι ο βασικός εξοπλισμός της Samsung στο πρώτο hands free τηλεκοντρόλ για τηλεόραση. Τα κανάλια θα αλλάζουν πατώντας το... μυαλό και η ένταση του ήχου θα αυξάνεται και θα μειώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Το τηλεκοντρόλ εγκεφάλου δεν έρχεται για να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τη ζωή μας, ούτε απευθύνεται σε όσους τους πέφτει συχνά κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ.  Προορίζεται για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα τηλεκοντρόλ.  

Τα άτομα με αναπηρίες θα φορούν στο κεφάλι τους μια νευροπροσθετική κάσκα με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών τους. Η κάσκα θα συνδέεται με έναν υπολογιστή και αυτός με την τηλεόραση.

Το σύστημα, που χρησιμοποιεί μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, προκειμένου να μετατρέψει με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης τις σκέψεις του χρήστη σε ηλεκτρονικές εντολές προς την τηλεόραση, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Pontis της Samsung, σε συνεργασία με το Κέντρο Νευροπροσθετικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL).

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν πριν μερικές ημέρες ένα πρωτότυπο του συστήματος σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο (Samsung Developers Conference), σε αυτή τη φάση παίρνουν δείγματα εγκεφαλικών κυμάτων από ανθρώπους, προκειμένου για να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα, όσον αφορά τον τρόπο που ο νους συμπεριφέρεται, όταν θέλει να αλληλεπιδράσει με την τηλεόραση.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης (στην τηλεόραση) σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου ή που έχουν πολύ σοβαρούς περιορισμούς στις κινήσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ρικάρντο Τσαβαριάγκα της EPFL. Κάποια στιγμή, ίσως εντός του 2019, το νέο σύστημα θα δοκιμασθεί σε ελβετικά νοσοκομεία.