Υλικό παιδικής πορνογραφίας διαμοιράζεται «ευρέως» σε δεκάδες ομάδες στην εφαρμογή του WhatsApp, ακόμη κι αφότου ερευνητές έχουν αναφέρει το πρόβλημα στην διοίκηση της εταιρείας, αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Financial Times.

Συγκεκριμένα όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα της εφημερίδας, Ισραηλινοί ερευνητές ανέφεραν στους FT ότι ανακάλυψαν «υλικό κακοποίησης παιδιών» σε δεκάδες ομάδες του WhatsApp νωρίτερα μέσα στο έτος. Παρότι η ομάδα ανέφερε τα ευρύματά της στη Facebook, ιδιοκτήτρια του WhatsApp, ήδη από τον Σεπτέμβριο η ερευνητική ομάδα των FT κατάφερε να εντοπίσει αρκετές από αυτές τις ομάδες μέσα στην εβδομάδα, οι οποίες  όπως ισχυρίζεται, είναι μέχρι και σήμερα εξαιρετικά δραστήριες στη διακίνηση περιεχομένου.

«Είναι μια καταστροφή: αυτό το είδος υλικού παιδικής κακοποίησης μπορούσε να εντοπιστεί κυρίως στον σκοτεινό ιστό (darknet), και σήμερα είναι ευκόλος προσβάσιμο στην εφαρμογή του WhatsApp», δήλωσε ένας από τους ερευνητές στην FT.

Το παράνομο περιεχόμενο - το οποίο περιλαμβάνει βίντεο και εικόνες παιδιών που υπόκεινται σεξουαλική κακοποίηση» - ανακαλύφθηκε σε ομάδες WhatsApp στις οποίες εύκολα μπορεί να συμμετάσχει κανείς από ερευνητές που εργάζονται σε ισραηλινές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ασφάλεια του διαδικτύου. 

Σε επικοινωνία των FΤ με την WhatsApp, η τελευταία δήλωσε ότι διαθέτει «τεχνικές» για να σαρώσει χρήστες και ομάδες για παράνομο περιεχόμενο και ότι καθημερινά καταργούνται και μπλοκάρονται χιλιάδες λογαριασμοί. Ωστόσο, οι ισραηλινοί ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένες από τις ομάδες που παρακολουθούσαν έκαναν ευδιάκριτο τον σκοπό τους χρησιμοποιώντας ονόματα όπως «cp», συντομογραφία παιδικής πορνογραφίας ή εικόνες προφίλ που μαρτυρούσαν τι μπορεί να δει κανείς σε αυτές. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μημυμάτων κρυπτογραφεί τα μηνύματά που ανταλλάσουν οι χρήστες από το 2016. Το χαρακτηριστικό αυτό παρέχει στους χρήστες πρόσθετη διασφάλιση απορρήτου από τυχόν απειλές στον κυβερνοχώρο ή από κυβερνητική επιτήρηση. Ωστόσο, η ίδια προστασία σημαίνει επίσης ότι η WhatsApp καθώς και οι αρχές δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που υποπτεύονται ότι είναι παράνομο και καταχρηστικό. Με απλούστερα λόγια αυτό σημαίνει ότι τα εργαλεία ανίχνευσης παράνομου περιεχομένου που χρησιμοποιεί το Facebook και το Instagram δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση του WhatsApp.

Αστυνομικές αρχές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικρίνουν εδώ και καιρό τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση, ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν εμπόδιο στις έρευνές τους. Στον αντιποδα οι ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής επικαλούνται ότι η τεχνολογία θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους μοναδικούς τρόπους πραγματικά ιδιωτικής επικοινωνίας σε μια εποχή εκτεταμένης κυβερνητικής επιτήρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ενώ το Facebook απασχολεί χιλιάδες «ελεγκτές» περιεχομένου, η WhatsApp έχει μόνο 300 υπαλλήλους για να παρακολουθεί τους 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, αναφέρουν οι FT.

Να υπενθυμίσουμε ότι η WhatsApp έπεσε φέτος στην πυρά επειδή επέτρεψε τη εξάπλωση πλαστών ειδήσεων με σοβαρές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Στην Ινδία, η ψευδή είδηση της δολοφίνιας 31 ανθρώπων είχαν ως αποτέλεσμα να βίαιες αντιδράσεις ενώ στην περίπτωση της Βραζιλίας μέσω του WhatsApp διαδόθηκαν αμέτρητες παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές της χώρας. 

Ωστόσο η WhatsApp δεν αποτελεί την μόνη κοινωνική πλατφόρμα που κατακρίνεται γιατί δεν καταφέρνει να εμποδίσει την ανταλλαγή υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσα από το δίκτυό της. Το Tumblr αφαιρέθηκε από το App Store της Apple για ένα μήνα, επειδή η παιδική πορνογραφία δεν εντοπίστηκε από τα φίλτρα της πλατφόρμας.