Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το YouTube βάζει τέλος στις επικίνδυνες φάρσες και τα challenge videos, μετά την υστερία που προκάλεσε η ταινία «Bird Box» του Netflix.

Η Google αποφάσισε να βάλει φρένο σε κάθε είδους επικίνδυνη μόδα που βλέπουμε να γίνεται viral κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια. 

Η απόφαση ελήφθη μετά τα πρόσφατα challenge videos που κατέκλυσαν τα social media παγκοσμίως στα οποία αρκετοί χρήστες, επηρεασμένοι από την ταινία «Bird Box» κάλυπταν τα μάτια τους -ακόμα και των μικρών παιδιών- βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε 17χρονη σε αυτοκινητόδρομο στην Αμερική η οποία οδηγούσε το αυτοκίνητο της έχοντας τα μάτια της καλυμμένα.

Όπως έκανε γνωστό την Τρίτη, η Google ανανεώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα βίντεο που δημοσιεύουν οι χρήστες και τα οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο.  

Σε ερώτηση πάντως που τέθηκε από το Business Insider, το YouTube απάντησε ότι η αφορμή δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο challenge στο διαδίκτυο αλλά ότι αυτός ο κανόνας βρισκόταν στα σχέδια της δημοφιλούς πλατφόρμας για αρκετούς μνήμες. 

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό του YouTube απαγορεύονται, λοιπόν να δημοσιευτούν στην πλατφόρμα βίντεο με οποιεσδήποτε φάρσες μπορεί να απειλήσουν τη σωματική ακεραιότητα κάποιου, να προκαλέσουν εκφοβισμό ή σοβαρό συναισθηματικό στρες σε παιδιά. 

Το YouTube έχει ενημερώσει τους χρήστες ότι έχουν δυο μήνες περιθώριο για να σβήσουν από το κανάλι τους επικίνδυνο περιεχόμενο χωρίς υπάρξει κάποια επιπλέον επίπτωση στα κανάλια τους. Όποιος δεν συμμορφωθεί με το νέο κανονισμό, το YouTube στη συνέχεια θα διαγράψει το λογαριασμό του.