Η εσωστρέφεια είναι μια παρεξηγημένη έννοια αφού οι περισσότεροι άνθρωποι τη συνδέουν με την ντροπαλότητα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.

Ο ακριβής ορισμός της εσωστρέφειας σύμφωνα με το λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο εξής: Η τάση κάποιου να στρέφεται στον εαυτό του, παρά στους άλλους ανθρώπους και τον εξωτερικό κόσμο (βλ. εγωκεντρισμός).

Ο ακριβής ορισμός του εγωκεντρισμού σύμφωνα με το λεξικό που παραπέμπει στην έννοια είναι: Η τάση του ατόμου να θεωρεί τον εαυτό του σημείο αναφοράς του περίγυρού του και να αδιαφορεί για τους άλλους.

Συνήθως πιστεύουμε ότι οι εσωστρεφείς αποφεύγουν την επαφή με τους ανθρώπους, αλλά ούτε και αυτό ισχύει αφού το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με άλλες πτυχές του χαρακτήρα.

Η Καρλ Κινγκ αποφάσισε να φτιάξει γραφήματα και να καταρρίψει τους δέκα μύθους που έχουν διαδοθεί για τους εσωστρεφείς. «Έχω διαβάσει πολλά ανόητα πράγματα για τους εσωστρεφείς στο διαδίκτυο» λέει η νεαρή που αποφάσισε να λάβει δράση συμβουλεύοντας μέσω διαδικτύου.

«Έπαιρνα emails από μαμάδες που μου ζητούσαν συμβουλές για τα παιδιά τους. Έχω τσακωθεί με πολλούς ανθρώπους εξαιτίας των συμβουλών που δίνω για τους εσωστρεφείς γιατί ο καθένας το βλέπει διαφορετικά. Εγώ έγραφα για τον εαυτό μου και θέλω να βοηθήσω», λέει η Καρλ και αποκαλύπτει πως δεν πέρασε ευχάριστα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής της.

Ιδού οι δέκα πιο διαδεδομένοι μύθοι για τους εσωστρεφείς που καταρρίπτει η Καρλ:

Μύθος: Οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να μιλούν

Αλήθεια: Δεν ισχύει διότι απολαμβάνουν την κουβέντα όταν νιώθουν ότι έχουν να πουν κάτι. Δεν τους αρέσει η ψιλοκουβέντα. Μίλα με έναν εσωστρεφή για κάτι που τον ενδιαφέρει και δεν θα κλείσει το στόμα του για μέρες!

Μύθος: Είναι ντροπαλοί

Αλήθεια: Απλά χρειάζονται ένα λόγο για να αντιδράσουν. Δεν αντιδρούν απλά για να αντιδράσουν. Αν θες να μιλήσεις σε κάποιον εσωστρεφή, απλά μίλησε του. Μην σκέφτεσαι πως μπορεί να είναι αγενής.

Μύθος: Είναι αγενείς

Αλήθεια: Οι εσωστρεφείς απλά θέλουν να είναι όλοι αληθινοί και ειλικρινείς. Δυστυχώς, δεν είναι αποδεκτό σε πολλές περιπτώσεις οπότε πολλοί νιώθουν πιεσμένοι επειδή προσπαθούν να εγκλιματιστούν με αποτέλεσμα να εξαντλούνται από καταστάσεις.

Μύθος: Δεν τους αρέσουν οι άνθρωποι

Αλήθεια: Αν είσαι τυχερός και ένας εσωστρεφής σε θεωρήσει φίλο του, πιθανόν θα έχεις ένα σύμμαχο για όλη σου τη ζωή. Μόλις κερδίσεις το σεβασμό του σαν άνθρωπος, τότε δεν θα τον χάσεις ποτέ.

Μύθος: Δεν τους αρέσει να βγαίνουν στον έξω κόσμο

Αλήθεια: Οι εσωστρεφείς ζουν τις καταστάσεις έντονα και μαζεύουν τις εμπειρίες οπότε δεν χρειάζονται πάρα πολλές προκειμένου να πουν πως «γέμισαν». Είναι κάθε φορά έτοιμοι να γυρίσουν σπίτι και να επεξεργαστούν τα όσα βίωσαν. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα βάσανα των εσωστρεφών ανθρώπων.

Μύθος: Θέλουν πάντα να είναι μόνοι τους

Αλήθεια: Οι εσωστρεφείς σκέφτονται πολύ. Ονειρεύονται. Θέλουν να έχουν προβλήματα να λύσουν. Αλλά μπορεί να νιώσουν απίστευτη μοναξιά όταν δεν έχουν ανθρώπους να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους.

Μύθος: Είναι αλλόκοτοι

Αλήθεια: Οι εσωστρεφείς το σκέφτονται αυτό για τον εαυτό τους και γι αυτό το μεταφέρουν και στους άλλους. Δεν παίρνουν επίσης αποφάσεις με βάση το τι είναι δημοφιλές και trendy.

Μύθος: Είναι «φυτά» που κρατούν τους άλλους σε απόσταση

Αλήθεια: Απλά είναι πιο συναισθηματικοί και ο εσωτερικός τους κόσμος τους επιβραβεύει.

Μύθος: Δεν ξέρουν πως να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν

Αλήθεια: Συνήθως ηρεμούν στο σπίτι τους και στη φύση όχι σε πολύβουα μέρη.

Μύθος: Οι εσωστρεφείς μπορούν να γίνουν εξωστρεφείς

Αλήθεια: Οι εσωστρεφείς δεν μπορούν να «διορθώσουν» τον εαυτό τους και τους αξίζει να τους σέβονται για το ταμπεραμέντο τους.