Τον τραγικό θάνατο ενός 19χρονου μετά από εισπνοή αποσμητικού σε μορφή σπρέι, επικαλούνται γιατροί στην Ολλανδία για να επιστήσουν την προσοχή στις θανατηφόρες συνέπειες της εισπνοής χημικών ουσιών.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι «πολύ σπάνιες», σύμφωνα με τον Δρ Κέλβιν Χάρβεϊ Κραμπ της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μάασταντ στο Ρότερνταμ.

Ο Κραμπ εξηγεί ότι επειδή ο θάνατος από εισπνοή αποσμητικού δεν είναι κάτι συνηθισμένο, «οι συνέπειες δεν είναι γνωστές», με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνεχίζουν αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Ο 19χρονος είχε ιστορικό ψυχωσικών συμπτωμάτων και είχε εισαχθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης από την κάνναβη και την κεταμίνη και λάμβανε αντιψυχωσική αγωγή.

Τον Ιούλιο, σε ένα περιστατικό υποτροπής, έβαλε μια πετσέτα και κάλυψε το κεφάλι του και ακολούθως εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι για να «φτιαχτεί».

Άμεσα εκδήλωσε συμπτώματα υπερκινητικότητας και έπειτα υπέστη καρδιακή ανακοπή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα, ώστε να κάνει «restart» το νευρικό του σύστημα. Ωστόσο,δεν κατάφερε να επανέλθει.

Υπάρχουν τρία σενάρια για το τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τον Κραμπ: «Η εισπνοή των χημικών μπορεί να υπεραισθητοποίησε την καρδιά του ασθενούς. Οι εισπνοές μειώνουν τη δύναμη της συστολής του καρδιακού μυός. Και οι εισπνεόμενες ουσίες να προκάλεσαν σύσπαση των στεφανιαίων αρτηριών.

Η υπερκινητικότητα του 19χρονου ίσως σημαίνει ότι βίωνε μια «τρομακτική ψευδαίσθηση», συνεχίζει ο Κραμπ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαίωνε την πρώτη θεωρία.

Η κατανάλωση διαλυτών δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, επισημαίνει η έκθεση και είναι συνήθης κυρίως στους «νέους και ευάλωτους ανθρώπους». Οι άνθρωποι σε κέντρα αποκατάστασης ή σε φυλακές είναι πιο πιθανό να καταφεύγουν στην χρήση οικιακών προϊόντων, σαν υποκατάστατα ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου.

Το βουτάνιο, που περιέχεται συχνά σε σπρέι οικιακής χρήσης, έχει παρόμοια αποτελέσματα με το αλκοόλ, εξηγεί ο Δρ Κραμπ. «Στόχος των χρηστών είναι να βιώσουν συναισθήματα ευφορίας». Ακόμη όμως και αν η χρήση τους δεν προκαλέσει τον θάνατο, είναι πιθανό να προκαλέσουν ηπατική και νεφρική βλάβη, απώλεια ακοής και εγκεφαλική βλάβη. «Για να σταματήσουμε την κατάχρηση τέτοιων ουσιών, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τις πιθανές δραματικές συνέπειες της εισπνοής χημικών», τονίζει ο Κραμπ.

Περισσότεροι από 125 θάνατοι προκαλούνται από την κατάχρηση εισπνεόμενων ουσιών κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.