Μια πυρηνική έκρηξη στην επιφάνειας της Γης έχει καταστροφικές συνέπειες για ανθρώπους, ζωικό βασίλειο και υποδομές. Τι θα γινόταν όμως αν μια πυρηνική βόμβα πυροδοτούνταν στο διάστημα;

Το 1962, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην Starfish Prime, στην πυρηνική δοκιμή με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην ιστορία.

Εκτόξευσαν μια πυρηνική βόμβα 1,4 μεγατόνων από το νησί Τζόνσον και την πυροδότησαν 400 χλμ πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου σε υψόμετρο ανάλογο με εκείνο που σήμερα περιστρέφεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) .

Η έκρηξη προκάλεσε μια τεράστια μπάλα φωτιάς και μια απότομη έκλυση ενέργειας που καλείται ηλεκτρομαγνητικός παλμός και επεκτάθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 1000 χλμ. 

Οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί είναι σε θέση να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε ηλεκτρικές συσκευές και υποδομές.

Σε ολόκληρη τη Χαβάη, τα φώτα των δρόμων έσβησαν, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν και τα συστήματα πλοήγησης και ραντάρ βγήκαν εκτός λειτουργίας. Όπως εκτός λειτουργίας τέθηκαν και 6 δορυφόροι.

Όλες αυτές ήταν συνέπειες της έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας ισχύος μόλις 1,4 μεγατόνων. Η μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που εξερράγη ποτέ ήταν η Tsar Bomba και είχε ισχύ 50 μεγατονων.

Αν μια πυρηνική βόμβα τέτοιας ισχύος πυροδοτούνταν κάποτε πάνω από τις ΗΠΑ οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Η μπάλα φωτιάς που πα ακολουθούσε την έκρηξη θα ήταν τετραπλάσια εκείνης του Starfish. Αν την κοιτούσατε μέσα στο πρώτα 10 δευτερόλεπτα, ίσως προκαλούνταν μόνιμη βλάβη στα μάτια σας.

Ούτε οι δορυφόροι θα ήταν ασφαλείς. Η ακτινοβολία από την έκρηξη θα κατέστρεφε τα ηλεκτρονικά κυκλώματα εκατοντάδων οργάνων σε χαμηλή τροχιά. Επικοινωνιακοί δορυφόροι, κατασκοπευτικοί δορυφόροι, ακόμα και το τηλεσκόπιο Hubble θα έβγαιναν εκτός λειτουργίας.

Οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα κινδύνευαν από δηλητηρίαση από την πυρηνική ακτινοβολία.

Εντούτοις, στο έδαφος, μάλλον θα ήσασταν ασφαλείς. Η έκρηξη θα ήταν αρκετά μακριά από εσάς, ώστε η ισχυρή ραδιενέργεια να σας βλάψει.

Ο ηλεκτρονικός παλμός από την πυρηνική έκρηξη θα κάλυπτε το 1/3 της συνολικής επιφάνειας των ΗΠΑ, καταστρέφοντας το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέσα στην καταστροφή, θα υπάρχει, ωστόσο, και κάτι όμορφο. Η ραδιενέργεια θα αλληλεπιδρούσε με το οξυγόνο και το άζωτο στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας μια μορφή σέλαος στην περιοχή της έκρηξης που θα διαρκούσε για ημέρες και διακοσμούσε τον ουρανό.

Δείτε το βίντεο: