Αν οι λέξεις walkman, atari, γιο-γιο, δισκέτα, ηχούν στα αυτιά σου πολύ οικείες και γνώριμες και κάνουν ένα δάκρυ να κυλά στο μάγουλο (λέμε τώρα), τότε οι παρακάτω γραμμές και εικόνες, βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε αφορούν.

Αυτά είναι τα καλά νέα, γιατί τα κακά, είναι ότι σε περίπτωση που αναγνωρίσεις τις φωτογραφίες που θα δεις παρακάτω τότε μάλλον μεγάλωσες αρκετά και όπως κάθε άνθρωπος που έχει τα... χρονάκια του, συνηθίζεις να ανατρέχεις στο παρελθόν και να θυμάσαι με νοσταλγία τα απλά και αθώα χρόνια της πρώτης νιότης σου.

Αν λοιπόν έζησες κι εσύ τα ανέμελα χρόνια της εφηβείας σου στην... αναλογική δεκαετία του '80 και του '90, τότε σίγουρα ξόδεψες πολλές ώρες από τη ζωή σου για να μαζεύεις την ταινία της αγαπημένης σου μαγνητοφωνημένης κασέτας με το μολύβι, να παίζεις με τους φίλους σου με τις κάρτες υπερατού, να κλέβεις μέσα από τη φοντανιέρα της μαμάς τα λαχταριστά σοκολατάκια Τζοκόντα, να ακούς όλη μέρα μουσική από το walkman και η μαμά να φωνάζει ότι στο τέλος θα κουφαθείς, να καμαρώνεις για την καινούρια σου μηχανική κασετίνα με τα κουμπάκια και τα κρυφά συρταράκια...

Τώρα που έκανες το rewind στη μνήμη σου, θυμήσου τότε που δεν είχες Ιnstagram αλλά άλμπουμ φωτογραφιών, τότε που δεν είχες έξυπνο τηλέφωνο με οθόνη αφής, αλλά μια ογκώδη τηλεφωνική συσκευή με καλώδιο, σύρμα και καντράν και ως δια μαγείας οι φίλοι σου μπορούσαν και πάλι να επικοινωνήσουν μαζί σου, ακούγοντας (εκ του θαύματος) τη φωνή σου. Και όταν δεν την άκουγαν, εσύ «έπαιρνες απλά το μήδεν» και το πρόβλημα επικοινωνίας λύνονταν στη στιγμή! 

Ξέρω ότι τώρα χαμογελάς με νοσταλγία γιατί θυμήθηκες πόσες κιμωλίες είχες λιώσει ζωγραφίζοντας στον πίνακα (στο θρανίο, στα βιβλία) το σχέδιο που βλέπεις παρακάτω. 

Αν λοιπόν μέτραγες και εσύ τις δραχμές σου για να αγοράσεις το επόμενο τεύχος από τα «Κλασικά Εικονογραφημένα», την «Περιπέτεια», τον «Τιραμόλα» ή αυτοκόλλητα Panini, αν πανηγύρισες τη νίκη της Ελλάδας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ στις 4 Ιουνίου 1987, αν κι εσύ πίστευες στο μύθο ότι το μπλε της γομολάστιχας σβήνει το μελάνι από το στυλό και αν πέρναγες ατέλειωτες ώρες μπροστά από την οθόνη παίζοντας «Ατάρι», τότε το νοσταλγικό gallery που ακολουθεί παρακάτω θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά σου. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι...

Και αν θέλεις ακόμα πιο γερές δόσεις από την παιδική σου ηλικία, θυμήσου: