Σπάνια χρησιμοποιούμε πια σπίρτα. Μόνο σε παλιό σινεμά βλέπουμε τη σαγηνευτική σκηνή να βάζει μια γυναίκα στα χείλη της τσιγάρο και δυο ανδρικά χέρια να βγάζουν σπίρτο από το σπιρτόκουτο να της το ανάψουν. Θυμόμαστε, όμως, πόσο όμορφα ήταν κάποτε τα σπιρτόκουτα. Και τα σπιρτόκουτα έχουν αποκτήσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σπίτι τους, στην πόλη Τομάρ της Πορτογαλίας.

Το «Museu dos Fósforos» είναι δημιούργημα του Ακουίλες ντα Μότα Λίμα, του οποίου η εμμονή του με τα σχέδια στα σπιρτόκουτα γεννήθηκε το 1953.

Τότε, ταξιδεύοντας με πλοίο για Λονδίνο ώστε να βρίσκεται στη στέψη της Ελισάβετ της Δεύτερης, συνάντησε στο κατάστρωμα μια Αμερικανίδα που τον παρακάλεσε να αναζητήσει γι' αυτήν κάποια σπιρτόκουτα ειδικά σχεδιασμένα για την τελετή. Ο Ακουίλες το υποσχέθηκε και η Αμερικανίδα πήρε θάρρος και του ζήτησε, μιας και οι δουλειές του τον υποχρέωναν να ταξιδεύει, να παίρνει από τις χώρες που θα βρεθεί σπιρτόκουτα και να της τα στέλνει. Ιπποτικά, ο Ακουίλες είπε δεύτερο «ναι».

Κάθε φορά, όμως, που έβρισκε ένα ενδιαφέρον σπιρτόκουτο, έπαιρνε και ένα δεύτερο για τον εαυτό του. Έτσι, με το που γύρισε στην Πορτογαλία, είχε μια τσάντα με πάνω από 100 πολύ ενδιαφέροντα σπιρτόκουτα. Αυτή ήταν η απαρχή μιας συλλογής σπιρτόκουτων από 127 χώρες: «Ω, τουλάχιστον δύο με τρία εκατομμύρια σπιρτόκουτα» λέει η Άνα Κριστίνα Ροζάριο, ένας από αυτούς που υποδέχονται τους επισκέπτες του μουσείου.

Στο «Museu dos Fósforos» εκτίθενται 43.000 σπιρτόκουτα και, σε άπειρα βιβλία στη βιβλιοθήκη του μουσείου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χαζέψει φωτογραφίες άλλων 16.000 σπιρτόκουτων. Τα πιο παλιά χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Τα θέματα των σχεδίων καλύπτουν όλη τη γκάμα, από κοινωνική ιστορία έως το κιτς. Pin-up, από το 1890 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αρχιτεκτονήματα, παλιά και καινούργια. Στρατιωτικές στολές, από πολλές χώρες. Οχήματα, από ιππήλατα κάρα μέχρι Φόρμουλα 1. Σταρ του κινηματογράφου. Ποδοσφαιριστές, ζώα, από άλογα ιπποδρομιών μέχρι φίδια. Πορτραίτα γαλαζοαίματων. Erotica. Ανεμόμυλοι. Χορευτές μπαλέτου. Πίνακες φημισμένων ζωγράφων. Κάθε είδους όπλα. Σημαίες. Ακόμη και κείμενα, από ποιήματα μέχρι συνταγές.

Μετά τον θάνατο του Ακουίλες, την επίβλεψη της συλλογής ανέλαβε η κόρη του, Μαρία Ελένα ντα Μότα Λίμα. Παρότι είναι, πλέον, προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα βρίσκεται στο μουσείο. Τα σπιρτόκουτα είναι τοποθετημένα κατά χώρα προέλευσης, καμιά φορά και ανάλογα με το θέμα, σε επτά αίθουσες. Είναι τόσο αχανής αυτός ο κόσμος που είναι προφανές ότι μια επίσκεψη δεν αρκεί.

Δείτε φωτογραφίες: