Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαρκώς κερδίζει σε δημοφιλία έναντι του παραδοσιακού τσιγάρου, με τις τυχόν βλαπτικές του συνέπειες ακόμη να αποτελούν αντικείμενο εξέτασης από την επιστημονική κοινότητα

Ένα όμως πρόσφατο περιστατικό, ίσως κάνει τους απανταχού χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να ξανασκεφτούν καλύτερα αν θα το ξαναβάλουν στο στόμα τους. Συγκεκριμένα, έφηβος είχε μια πολύ άσχημη εμπειρία να διηγηθεί όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ένα τέτοιο γκάτζετ έσκασε στο στόμα ενός 17χρονου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης «The New England Journal of Medicine», ο άτυχος 17χρονος έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου του Σολτ Λέικ Σίτι στις ΗΠΑ, με εκτεταμένα τραύματα στο στόμα, με σπασμένη κάτω γνάθο κι αρκετά από τα δόντια του να λείπουν.

Οι γιατροί χρειάστηκε να αφαιρέσουν αρκετά δόντια από τον έφηβο, ενώ του τοποθετήθηκε και ειδικό εμφύτευμα, προκειμένου να του σταθεροποιηθεί το οστό του σαγονιού.

Επειδή όμως το σαγόνι του εφήβου δεν έκλεινε σωστά, οι γιατροί αποφάσισαν να του το δέσουν, ώστε το στόμα του να παραμείνει κλειστό για 6 εβδομάδες. Έτσι και μόνο έτσι θα μπορούσε το κάταγμά του να επουλωθεί.

«Όταν συνάντησα το συγκεκριμένο ασθενή, δεν είχα ιδέα ότι ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται πολύ δύναμη για να σου σπάσει το σαγόνι», είπε ένας από τους θεράποντες γιατρούς.

Από το περιστατικό έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχουν έρθει στο φως κι άλλα παρόμοια περιστατικά με εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ένα 24χρονος στο Τέξας έχασε τη ζωή του όταν ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη μπροστά στο πρόσωπό του με αποτέλεσμα να κόψει μία από τις κύριες αρτηρίες στο λαιμό του.

Οι εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά πολύ επικίνδυνες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η ακριβής αιτία αυτών των περιστατικών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αλλά κάποιοι ειδικοί κάνουν λόγο για προβλήματα με τις μπαταρίες τους που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκρήξεις.

Στην περίπτωση του άτυχου 17χρονου, όλα πήγαν καλά, αλλά, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τα  σπασμένα του δόντια, εξαιτίας ζητημάτων με τις καλύψεις της ασφαλιστικής του εταιρείας. Ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει ανακτήσει το αστραφτερό του χαμόγελο.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: