Μια μη κυβερνητική οργάνωση, η Ocean Voyages, μάζεψε κατά τη διάρκεια ειδικής αποστολής περισσότερους από 40 τόνους δίχτυα και πλαστικά από μία περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί συγκεντρώνονται μαζικά τα απορρίμματα, εξαιτίας της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων.

Συγκεκριμένα, η μάζα των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε από τη ΜΚΟ περιλαμβάνει τα πάντα. Από μπουκάλια μπίρα, παιδικά παιχνίδια αλλά και γιγαντιαία δίχτυα ψαρέματος κι άλλα αλιευτικά είδη. 

Τα τεράστια αυτά δίχτυα μπορούν να παρασύρονται από τα κύματα και τα ρεύματα για δεκαετίες, παγιδεύοντας μέσα τους ακόμη περισσότερα σκουπίδια αλλά και είδη θαλάσσιας ζωής στην αέναη περιπλάνησή τους.

Ειδικότερα, μετά από την 25 ημερών αποστολή, τα μέλη της ΜΚΟ αναφέρουν ότι μάζεψαν χιλιάδες κιλά πλαστικού, συμπεριλαμβανομένου κι ενός τεράστιου διχτυού 5 τόνων, από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χαβάης και της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έκταση 1,6 εκατ. τ.μ, δηλαδή 3 φορές το μέγεθος της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, η ομάδα σχεδιάζει να επιστρέψει και την επόμενη χρονιά, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του καθαρισμού της περιοχής, παραμένοντας στο σημείο για 3 μήνες αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη καταλήγουν περί τους 600.000 τόνους εγκαταλειμμένου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα περί τους 380.000 θαλάσσιους οργανισμούς να παγιδεύονται και να χάνουν τη ζωή τους.

Δείτε το βίντεο και τη συλλογή με τις φωτογραφίες: