Το όρος Μίκαελ στην ακατοίκητη νήσο Σόντερς, στο νότιο Ατλαντικό, στα «όρια» της Ανταρκτικής έχει κάτι ξεχωριστό. Παρά τις πάντοτε χιονισμένες κορυφές του, κρύβει μέσα του ένα ενεργό ηφαίστειο και στο κρατήρα του ρέει καυτή, λιωμένη λάβα.

Η σπάνια αυτή ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια δορυφορικής παρατήρησης, που εντόπισε τη λίμνη λάβας στην κορυφή του όρους Μίκαελ. Η δορυφορική κάμερα υπολόγισε ότι η θερμοκρασία της «λίμνης» από μάγμα έχει θερμοκρασία μεταξύ 989 και 1.279 βαθμούς Κελσίου και καίει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «μυστηριώδης» νήσος Σόντερς βρίσκεται κάπου στο νότιο Ατλαντικό, μόλις 1600 χλμ από τη θάλασσα του Γουέντελ που βρέχει τις ακτές της Ανταρκτικής. 

Ανήκει στο ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα των Νότιων Νήσων Σάντουιτς και το γεγονός και μόνο ότι διαθέτει ένα ενεργό ηφαίστειο αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή περίπτωση ηφαιστείου.

«Η ανακάλυψη της «λίμνης» λάβας έχει βελτιώσει την αντίληψή μας για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και την πρόγνωση τυχόν κινδύνων από τις εκρήξεις ηφαιστείων», τόνισε ο γεωγράφος του Κολεγίου του Λονδίνου, Ντάνιελ Γκρέι, μιλώντας στη dailymail.co.uk.

«Σε τελική ανάλυση, η συγκεκριμένη ανακάλυψη συνέβαλε στην ανάπτυξη του ηφαιστειακού δορυφορικού ελέγχου ηφαιστείων και στην καλύτερη αντίληψη των κινδύνων», ανέφερε ο καθηγητής Γκρέι.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: