Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες όλων των εποχών και πιθανότατα ο σπουδαιότερος εν ζωή. 

Το θέμα της νέας του ταινίας όμως, όπως δίχασε στον πραγματικό χρόνο που διαδραματίζονταν τα γεγονότα, φαίνεται να κάνει το ίδιο και ως αποτύπωση τους σε ταινία. Γι αυτό και η Ιστορία δεν γράφεται τόσο σύντομα μετά τα γεγονότα. 

Η ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίζεται στο βιβλίο – μαρτυρία του Γιάνη Βαρουφάκη, ούτε επιδιώκει να αποτελέσει ιστορικό ντοκουμέντο, ούτε μοιάζει να ισχυρίζεται πως παίρνει «ίσες αποστάσεις». Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά της μαρτυρίας ενός εκ των πρωταγωνιστών των γεγονότων. 

(μτφ. Αυτό το προπαγανδιστικό σκουπίδι επικών διαστάσεων, λέει την ιστορία του τζογαρίσματος με λεφτά του κόσμου. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον ίδιο τον τζογαδόρο - έναν ψυχοπαθή, οικονομικά αγράμματο πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Φυσικά κομβικά σημεία της ιστορίας παραλείπονται, όπως το ότι η εξάμηνη διαπραγμάτευση κατάφερε να αυξήσει το εθνικό χρέος της Ελλάδας κατά 135 δισ. ευρώ. Αντί να σαπίζει σε ένα κελί, κατάφερε να πείσει τους συντρόφους του να κλέψουν ακόμα 630.000 ευρώ από τους Έλληνες φορολογούμενους για να χρηματοδοτήσει αυτό το κομμουνιστικό σκουπίδι. Ελπίζω σε 30 χρόνια ή περίπου τόσα, μια εκπληκτική μίνι σειρά να κυκλοφορήσει για να φωτίσει την αλήθεια, όπως ακριβώς στο Τσέρνομπιλ).

Αν και δεν έχει προβληθεί παρά μόνο σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, το φιλμ έχει σχεδόν 100 βαθμολογήσεις στο γνωστό σάιτ Imdb και μερικές κριτικές, που ασχολούνται με τα ίδια τα πολιτικά γεγονότα και όχι βέβαια με την ταινία, που πιθανότατα δεν έχουν δει. Κάπως έτσι, η βαθμολογία του στο Imdb έχει διαμορφωθεί στο 4,4/10.