Σε μια ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, βλέπουμε τα θετικά σημεία που έκαναν τη διαφορά. 

Τις περισσότερες φορές που κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς και σεκφτόμαστε τι πήγε καλά, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει πρώτα σε ατομικές επιτυχίες και έπειτα σε κάτι πιο γενικό, πιο συλλογικό.

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να χαιρόμαστε για κάτι που πετύχαμε, για έναν στόχο που εκπληρώσαμε ή για κάτι όμορφο που έκαναν τα συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα; Σχεδόν όλες, σωστά; Αυτή τη φορά, ας κάνουμε την ανασκόπηση της χρονιάς με λίγο διαφορετικό τρόπο. Ας αφήσουμε στην άκρη τον εαυτό μας και να σκεφτούμε συνολικά τον Άνθρωπο.

Ιδίως στις μέρες μας, αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Θυμάστε τι έγινε μέσα στη χρονιά που να μας τράβηξε την προσοχή - έστω και για λίγο - μακριά από τη θλίψη του πολέμου; Η φύση! Ναι, η φύση. Και κυρίως όλες αυτές οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που πληθαίνουν διαρκώς και αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας σε συνάρτηση με τη Φύση. Ακούγεται κάπως γενικόλογο. Το ξέρουμε. Άλλωστε, μιλάμε για κάτι που βρίσκεται παντού γύρω μας, αλλά την ίδια στιγμή επιλέγουμε να το αγνοούμε με εγκληματικό τρόπο.

Για αυτό και συγκεντρώσαμε τις 5 στιγμές του 2019 που η σωτηρία του περιβάλλοντος ήρθε στο προσκήνιο και μας χαροποίησε ιδιαίτερα η θέρμη με την οποία την αγκάλιασε ο κόσμος.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μάς παρακινεί να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, έχει συναντηθεί με πλήθος ηγετών, είναι η μικρότερη υποψήφια για βραβείο Νόμπελ και έχει γίνει εξώφυλλο στο Time και το GQ. 

Για πρώτη φορά έμαθε για την υπερθέρμανση του πλανήτη όταν ήταν 8 ετών και προέβαλαν στο σχολείο της ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή. Η ίδια θυμάται ότι επηρεάστηκε περισσότερο από τους συμμαθητές της: «Εκείνοι ήταν ανήσυχοι όσο έβλεπαν τα ντοκιμαντέρ αλλά όταν τελείωνε, άρχισαν να σκέφτονται άλλα πράγματα. Εγώ δεν μπορούσα να το κάνω, οι εικόνες είχαν κολλήσει στο μυαλό μου». 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε θεσμό τις «Παρασκευές για το μέλλον», έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους και κατάφερε η κλιματική κρίση να γίνει αντικείμενο συζήτησης εντονότερα από ποτέ. Και όλα αυτά σε ηλικία 16 ετών!

Τα «πράσινα ξενοδοχεία» που σέβονται το φυσικό τοπίο

Η Ελλάδα, με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον και τις παραδοσιακές δομές, πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρας ανάπτυξης. Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις, όπου θα νιώσετε όλη τη δύναμη της γης και την αξία της ζωής.

Στο ίδιο μοτίβο, ο σεβασμός στην παράδοση, το περιβάλλον, στο παρόν και φυσικά στο μέλλον, τα Eco Hotels αυξάνονται κάθε χρόνο. Είτε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία που προχωρούν σε σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δομή κατασκευής και στη λειτουργία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, είτε νέα ξενοδοχεία που χτίζονται από το μηδέν με βασικό άξονα την προστασία στο περιβάλλον.

Αυτή η νέα τάση στον τουρισμό, που συνεχώς αναπτύσσεται στο εξωτερκό, ήταν η ώρα να έρθει και από τα μέρη μας. Εφόσον ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, είναι χρέος μας να τη βελτιώσουμε τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον!

Η Αστυπάλαια είναι το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό νησί χωρίς τσιγάρο!

Αν το λέγαμε πριν κάποια χρόνια, θα λέγατε ότι είμαστε τρελοί. Άκου εκεί, να απαγορεύεται το τσιγάρο σε ένα ολόκληρο νησί και μάλιστα στην Ελλάδα! Πλέον, οι τρελοί είστε εσείς που νομίζετε ότι δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο! Και η «Πεταλούδα του Αιγαίου» είναι η πλέον τρανή απόδειξη ότι αν θέλουμε κάτι, μπορούμε να το πετύχουμε.

Ο «Smoke-free» χαρακτήρας που υιοθετεί η Αστυπάλαια εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής που προσφέρει το νησί. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διττός: Η Αστυπάλαια επιδιώκει να αναβαθμίσει ριζικά την εμπειρία που παρέχει στους επισκέπτες της και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Η εξαιρετική κίνηση για μια «Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο» διανύει ήδη τον πρώτο της χρόνο, ενώ έχει λάβει και πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό TUV Austria. Η Philip Morris International (PMI), μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, υποστήριξε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και κατάφερε να βοηθήσει τις Τοπικές Αρχές να πετύχουν τον στόχο τους. To παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι μια καπνοβιομηχανία είναι μεγάλος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά εάν κοιτάξει κανείς τα τελευταία χρόνια τη μεγάλη στροφή της εταιρείας προς το smoke-free κίνημα, τότε θα καταλάβει τους λόγους. 

Οι Έλληνες δείχνουν ότι έχουν καταλάβει τον κίνδυνο

Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, οι Έλληνες θεώρησαν την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή / ρύπανση του περιβάλλοντος ως ένα από τα μεγάλα προβλήματά τους. Πράγμα τρομερά ελπιδοφόρο, αν αναλογιστεί κανείς πόσες φορές έχουμε βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που βλέπουμε τι γίνεται με τα σκουπίδια στη χώρα μας και την ασέβεια που δείχνουμε στη φύση.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιο θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη 20ετία», η «ανεργία / επαγγελματική αποκατάσταση» κρατά προφανώς την πρώτη θέση (με 45% πρώτη ή άλλη αναφορά), αλλά το καλό είναι αυτό που βλέπουμε στη δεύτερη θέση. Η κλιματική αλλαγή με 31% και η ρύπανση του περιβάλλοντος με 30% είναι τα επόμενα προβλήματα που ανησυχούν τους συμπολίτες μας.

Η λιγότερη κατανάλωση κρέατος μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου. 

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε λοιπόν να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου. Άρα, με μία απλή κίνηση, κάνουμε διπλό καλό!