Σκοπός είναι η καταγραφή των ποσοτήτων γάλακτος που αρμέγεται για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.

Τα τσιπάκια έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά και σχεδιάζεται το μέτρο να επεκταθεί σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες.

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ο ΕΛΓΟ το ξεκίνησε στη Λάρισα. Βάζει ειδικά τσιπ στις παγολεκάνες απ' όπου παρακολουθεί σε απευθείας λήψη πόσο γάλα “πιάνει” ο κτηνοτρόφος. Αυτά τα τσιπς αν μπουν σε όλες τις παγολεκάνες, κάτι που όπως λέει ο ΕΛΓΟ θα γίνει, μειώνεται πάρα πολύ το περιθώριο ελληνοποιήσεων», δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Δηλαδή, έχουμε την παγολεκάνη του ενός τόνου και μέσα από τα τσιπ ο ΕΛΓΟ παρακολουθεί πόσο γάλα πιάνεις από το ένα ή από τα δύο αρμέγματα. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις δηλαδή. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας κτηνοτρόφος να βάλει νερό στο γάλα στην παγολεκάνη, για να ανεβάσει την ποσότητα. Αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι κάθε τρεις μήνες να ανεβάζουμε στην πλατφόρμα του ΕΛΓΟ πόσα ζώα αρμέξαμε στο τρίμηνο και πόσο γάλα “πιάσαμε” και γίνεται αντιστοίχιση με αυτό που παίρνουν οι τυροκόμοι, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις εύκολα», διευκρινίζει ο κ. Πεβερέτος.

«Μέσα από αυτά τα μέτρα ευελπιστούμε επιτέλους να σταματήσει ο σφετερισμός της φέτας, ή της γραβιέρας σε ό,τι αφορά την Κρήτη. Αυτά τα προϊόντα εξευτελίζονται μέσα από ψεύτικες παραγωγές γάλακτος και προερχόμενα γάλατα από άλλες χώρες που στη χώρα μας ελληνοποιούνται. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα ερχόταν το γάλα από τη Σαρδηνία στα 45 λεπτά το κιλό και η κερδοσκοπία ήταν τεράστια, γιατί το παρουσίαζαν σαν ελληνικό και το πουλούσαν ακριβότερα. Και ρίχνανε και τις τιμές της φέτας στο εξωτερικό και μετά έλεγαν οι ίδιοι που τα έκαναν αυτά “δε βγαίνουμε. Μειώνουμε την τιμή του γάλακτος στον παραγωγό. Έτσι γινόταν το παιχνίδι», ισχυρίζεται ο κ. Πεβερέτος.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Τέλος οι συναυλίες, γάμοι και βαφτίσεις με 20 άτομα – Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αττική

Κορονοϊός: Οι τέσσερις περιοχές της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα