Μία νέα τεχνολογία καθαρισμού του αέρα που αναπνέουμε, λανσάρει η γαλλική εταιρεία R-Pur. Πρόκειται για μία συσκευή απομάκρυνσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, η οποία είναι ενσωματωμένη σε μάσκα ειδική για μοτοσυκλετιστές ή ποδηλάτες. Βέβαια, η οδηγία για μοτοσυκλετιστές δεν αποκλείει οποιονδήποτε πεζό από το χρηστικό gadget.

Τα φίλτρα του, σύμφωνα με την εταιρεία και όχι κάποιες επίσημες μετρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί, απομακρύνουν τοξικά νανοσωματίδια, γύρη, ιούς, βακτήρια και σωματίδια που εκπέμπουν οι εξατμίσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων. 

Το μπροστινό μέρος της μάσκας διαθέτει ειδική βαλβίδα που επιτρέπει τη γρήγορη εξαγωγή αέρα, ώστε κάποιος που κάνει ποδήλατο ή τρέχει, να μπορεί να αναπνέει άνετα. 

Επίσης, διαθέτει ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά, ώστε να ειδοποιεί το χρήστη πότε να αλλάξει το φίλτρο. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται από ένα μήνα έως τρεις μήνες, ανάλογα πάντα με τα επίπεδα της ρύπανσης. 

Επιπλέον, η μάσκα αλλάζει χρώμα φωτισμού, ανάλογα με τα επίπεδα της ρύπανσης του αέρα, δίνοντας μια νότα χαράς στο χρήστη. 

Το κόστος της μάσκας είναι 170 ευρώ, ενώ το κάθε φίλτρο κοστίζει 78 ευρώ.