Ένας 71χρονος Γάλλος έβαλε... πλώρη για να περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό την Τετάρτη με μια πορτοκαλί κάψουλα σε σχήμα βαρελιού, ελπίζοντας να φτάσει στην Καραϊβική μέσα σε τρεις μήνες χάρη μόνο στα ρεύματα των ωκεανών. «Ο καιρός είναι σπουδαίος – πιστεύω πως θα κινούμαι με ταχύτητα δύο ή τρία χιλιόμετρα την ώρα», δήλωσε ο Jean-Jacques Savin τηλεφωνικά στο AFP μετά την αποχώρησή του από το El Hierro στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

«Προς το παρόν η κάψουλα μου συμπεριφέρεται πολύ, πολύ καλά και έχω προβλέψει ούριους ανέμους μέχρι την Κυριακή» δήλωσε. Ο Savin δούλευε το παράξενο πλοίο του για μήνες μέσα στο μικρό ναυπηγείο του στο Ares στη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας. Η κάψουλα έχει τρία μέτρα μήκος και ύψος 2,10 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ επικαλυμμένα με ρητίνη και ενισχυμένα για να αντισταθούν σε κύματα και πιθανές επιθέσεις από φάλαινες orca.

Μέσα στην κάψουλα, η οποία ζυγίζει 450 κιλά (990 λίβρες) όταν είναι κενή, είναι ένας χώρος έξι τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει κουζίνα, υπνοδωμάτιο και αποθήκη. Ένα παράθυρο στο πάτωμα επιτρέπει στον Savin να βλέπει τα πέρασμα των ψαριών.

Ένας πρώην στρατιωτικός αλεξιπτωτιστής που υπηρέτησε στην Αφρική, ο Savin εργάστηκε επίσης ως πιλότος. Έχει αποθηκεύσει ένα κομμάτι φουά γκρα και ένα μπουκάλι λευκό κρασί Sauternes για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μαζί με ένα μπουκάλι κόκκινο Saint-Emilion για τα 72α γενέθλιά του στις 14 Ιανουαρίου.

Ο Savin ελπίζει ότι τα ρεύματα θα τον μεταφέρουν φυσικά στην Καραϊβική χωρίς την ανάγκη για ένα πανί ή κουπιά - «ίσως στα Μπαρμπάντος, αν και θα ήθελα πραγματικά να είναι ένα γαλλικό νησί όπως η Γουαδελούπη», είπε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Savin θα ρίχνει δείκτες για το διεθνές θαλάσσιο παρατηρητήριο JCOMMOPS για να βοηθήσει τους ωκεανογράφους να μελετήσουν τα ρεύματα. Και ο ίδιος θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της μοναξιάς σε στενό περιορισμό.

Ακόμα και το κρασί επί του σκάφους θα μελετηθεί: Έχει ένα Μπορντό που θα συγκριθεί στη συνέχεια με κάποιο που κρατείται στη γη για να καθοριστούν οι επιπτώσεις των μηνών που βρέθηκε στα κύματα. Ο Savin έχει προϋπολογισμό 60.000 ευρώ (68.000 δολάρια) για την αποστολή του, που καλύπτεται εν μέρει από τους κατασκευαστές του βαρελιού.