Ένα ροζ γλυπτό που επιπλέει τις τελευταίες ημέρες στη λίμνη Τγέρνιν, στο κέντρο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, έχει διχάσει τους κατοίκους της πόλης.

Το έργο της της Ισλανδής Στέινουν Γκουνλαουγκσντότιρ υποτίθεται ότι είναι ένα γιγάντιο hot dog με ουρά ψαριού (;) ωστόσο εύλογα η θέα του φέρνει και άλλους συνειρμούς προκαλώντας αντιδράσεις με τους μισούς από τους κατοίκους να ζητούν να αποσυρθεί αμέσως.

Η δημιουργός του έχει ονομάσει το γλυπτό «Λίτλα Χάφπουλσαν» και το φιλοτέχνησε για το ισλανδικό φεστιβάλ μουσικής και τέχνης «Cycle». Μιλώντας για αυτό, η ίδια η Γκουνλαουγκσντότιρ αναφέρει: «Όταν με προσκάλεσαν να συμμετέχω στο “Cycle”, και ένα κομμάτι του φεστιβάλ έδινε έμφαση στα εκατό χρόνια της Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας του κράτους της Ισλανδίας, το λουκάνικο μου ήρθε αμέσως στον νου», και τόνισε: «το hot dog είναι το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας».

Όπως εξηγεί, το έργο «συνομιλεί» με μια εκδοχή της «Μικρής Γοργόνας» αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, και το οποίο η Δανία δώρισε στην Ισλανδία τη δεκαετία του 1940 (η Ισλανδία ήταν προηγουμένως αποικία της Δανίας). Το πρωτότυπο βανδαλίστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1960. «Η ιδέα (για το γλυπτό) έρχεται από ένα δικό μου πρότζεκτ το οποίο έχω βαφτίσει “Η Δημοκρατία είναι ένα Hot Dog”» εξηγεί η Στέινουν. «Δούλεψα σε αυτό σαν μια μεταφορά για τη δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δικής μου σάτιρας για τις εκλογές» προσθέτει.

Στα αποκαλυπτήρια, στις 26 του προηγούμενου μήνα, το έργο έγινε δεκτό με επευφημίες και γέλια από τους φιλότεχνους. Θυμίζει όμως, το αντρικό γεννητικό όργανο (οι συνειρμοί που λέγαμε) και πολλοί ντόπιοι ξεσπάθωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλουν είτε να αποσυρθεί αμέσως είτε να παραμείνει εκεί για πάντα» είπε ο Στέινουν.

Να σημειωθεί ότι το γλυπτό «βλέπει» το κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το δημαρχείο του Ρέικιαβικ. Τυχαίο;