1

Πέντε λόγοι για να δεις το μέλλον με θετική ματιά το 2018

Πέντε λόγοι για να δεις το μέλλον με θετική ματιά το 2018

Μπορεί καθημερινά να βομβαρδιζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις και να ακούμε συνεχώς για πολέμους, οικονομικά προβλήματα, δολοφονίες, προβλήματα υγείας όμως δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει ότι ήδη από την ανατολή του το 2018 μας έχει «χαρίσει» πολύ μεγάλα γεγονότα και εξαιρετικά σημαντικά για τον πλανήτη μας. Γεγονότα που σηματοδοτούν αλλαγές στο μέλλον για το καλό όλων μας.

Είμαστε πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου

Είμαστε πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου

Ελπίδα σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς έδωσαν τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν πως η ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων (κύτταρα ανοσοποιητικού - λεμφοκύτταρα) σε συμπαγείς όγκους, τους σκοτώνουν. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και στέφθηκαν με επιτυχία.

Οι ασθενείς με λέμφωμα αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές, λαμβάνοντας το «εμβόλιο» κατά του καρκίνου.

Οι επιστήμονες από το Στάνφορντ, με τη μορφή ένεσης, εισήγαγαν σε όγκους που είχαν τα ποντίκια, δύο ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες και διαπίστωσαν πως όχι μόνο σταμάτησε η ανάπτυξή τους στο σημείο, αλλά και σε όγκους που είχαν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η μέθοδος μπορεί να είναι η «απάντηση» στη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου.

*Στη φωτογραφία οι επικεφαλής της έρευνας Ρόναλντ Ρέβι και Ιντίτ Σαγκίβ-Μπάρφι

Θα ταξιδεύουμε παντού φθηνά και πολύ γρήγορα

Θα ταξιδεύουμε παντού φθηνά και πολύ γρήγορα

Ο Έλον Μασκ έκανε «επανάσταση» στο χώρο της τεχνολογίας με την εκτόξευση του πυραύλου και το ταξίδι του Tesla στο διάστημα τον Φεβρουάριο του 2018.

Στα σχέδια του είναι η τελειοποίηση του πυραυλικού συστήματος που θα ενώσει τον πλανήτη, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στο διάστημα και θα μειώσει το κόστος τόσο στα ταξίδια όσο και στις αποστολές πέρα από τη Γη.

O BFR, ύψους 106 μέτρων και πλάτους εννέα μέτρων εκτοξεύτηκε και επέστρεψε στην Γη, όμως το πείραμα δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και αυτό διότι ο πύραυλος δεν προσγειώθηκε ακριβώς στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που είδαμε πύραυλο να επιστρέφει και το ταξίδι του να ολοκληρώνεται με μία μικρή σχετικά αστοχία, αν λάβουμε υπόψη το εγχείρημα.

Ο BFR μόλις ολοκληρωθεί, θα ταξιδεύει στη Σελήνη και στον Άρη και, κάπου ενδιάμεσα, θα μεταφέρει έως 100 επιβάτες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Γη. Ενδεικτικά, με τον BFR το ταξίδι Νέα Υόρκη – Σαγκάη θα διαρκεί 40 λεπτά, Νέα Υόρκη - Παρίσι 30 λεπτά, Λος Άντζελες – Αδελαΐδα 42 λεπτά!

Ο πληθυσμός των μελισσών αυξάνεται

Ο πληθυσμός των μελισσών αυξάνεται

Μπορεί οι μέλισσες να προκαλούν φόβο σε όσους τις δουν και όλοι ανεξαιρέτως να τις κυνηγούν για να τις σκοτώσουν προκειμένου να μην τους τσιμπήσουν, αλλά χωρίς αυτές κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος.

Οι μέλισσες εργάζονται ακούραστα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, γυρίζοντας από λουλούδι σε λουλούδι. Οι κοινωνίες τους είναι απόλυτα δομημένες και λειτουργούν κάτω από συνθήκες οργάνωσης που θεωρείται πρότυπη για την ευζωία.

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών παρουσίασε μεγάλη μείωση, σε σημείο να θεωρηθεί μέχρι και επικίνδυνη για ανθρώπους η συρρίκνωση τους σε μερικές περιοχές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες;

Σύμφωνα με τον οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), από τα 100 είδη φυτών, από τα οποία προέρχεται το 90% των τροφίμων παγκοσμίως, τα 71 γονιμοποιούνται από τη γύρη που τους μεταφέρουν οι μέλισσες. Σε περίπτωση που εξαφανιστούν οι μέλισσες, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 35% των τροφίμων που καταναλώνουμε θα εξαφανιστεί μαζί τους!

Στην περίπτωση δε της Ευρώπης, η πλειονότητα των καλλιεργειών γονιμοποιείται με μέλισσες. Σε μία πρόχειρη οικονομική αποτίμηση της δουλειάς που κάνουν οι μέλισσες για τους ανθρώπους στην Ευρώπη, θα έπρεπε να πληρώνονται με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά, με την εξαφάνιση των μελισσών είναι απίθανο ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη διατροφή μας και άρα την επιβίωση μας.

Κύριοι λόγοι που σκοτώνουν τις μέλισσες είναι τα παράσιτα, τα αγροχημικά φάρμακα, μολύνσεις, κλιματικές αλλαγές κ.α. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που κυκλοφόρησαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των μελισσών έχουν αποφέρει αποτέλεσμα, αν και μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι συνθήκες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Ευτυχώς για εμάς αλλά και για τις μέλισσες, ο πληθυσμός τους παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Οι αποικίες των μελισσών στις ΗΠΑ, χώρα με τεράστιο πρόβλημα, αυξήθηκαν 3% μέσα στο 2017 και πλέον ανέρχονται σε 2,89 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας. Παρόμοια εικόνα είχαμε και σε άλλες χώρες αλλά οι μέλισσες συνεχίζουν να κινδυνεύουν. Τουλάχιστον θεωρείται πως βρίσκονται σε... καλό δρόμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου

Μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου

Το κόστος αξιοποίησης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας φτάνει για πρώτη φορά το κόστος των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, σε περισσότερες από 30 χώρες, το κόστος αξιοποίησής τους είναι χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2018.

Όμως οι επενδυτές δεν έχουν αποφασίσει αν θα στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς δεν θεωρούν τον κλάδο ανταγωνιστικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επενδυτές αποθαρρύνονται από την ύπαρξη πολλών εναλλακτικών τρόπων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αποφεύγουν το ρίσκο.

«Η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να σταματήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Μάικλ Ντέξτερ, επικεφαλής του Τμήματος Επενδύσεων, Υποδομών και Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν μπει στον ανταγωνισμό και το κόστος ολοένα και θα μειώνεται» συμπλήρωσε.

Για την ιστορία, πριν από δέκα χρόνια η παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια κόστιζε 600 δολάρια ανά Mwh, ενώ τώρα κοστίζει 100 δολάρια. Η πτώση των τιμών έχει προκαλέσει κινητικότητα στον κλάδο των ΑΠΕ. Ήδη στις ΗΠΑ τοποθετούνται 125 νέα φωτοβολταϊκά το δευτερόλεπτο!

Η Ανταρκτική μπορεί να σωθεί

Η Ανταρκτική μπορεί να σωθεί

11 χρόνια μετά τις εκκλήσεις των επιστημόνων και τις ανακοινώσεις για τον κίνδυνο εξαφάνισης τους, ανακαλύφθηκε μια τεράστια αποικία με 1,5 εκατομμύριο πιγκουίνους!

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως συνέπεια το λιώσιμο των πάγων και τη διατάραξη του οικοσυστήματος της παγωμένης ηπείρου με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα ζώα της Ανταρκτικής αργοπεθαίνουν και το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Ήδη από το 2008 οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως οι πιγκουίνοι θα εξαφανιστούν.

Όμως οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν ανακαλύφθηκε μία τεράστια αποικία πιγκουίνων. To 2018 διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τεράστια αποικία τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων πιγκουίνων στα νησιά Ντέιντζερ της Ανταρκτικής, σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI).

Η συγκεκριμένη αποικία δείχνει να ακμάζει και βρίσκεται μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αντίθεση αυτή δείχνει σαφώς ότι οι πιγκουίνοι ακμάζουν όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στην αποικία μετρήθηκαν 751.527 ζεύγη πιγκουίνων και ο πληθυσμός τους δεν έχει επηρεαστεί σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της Ανταρκτικής.

*Στη φωτογραφία ένας πιγκουίνος της αποικίας στα νησιά Ντέιντζερ