Είναι δεδομένο πως το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους στην παραλία (χωρίς να σπάσουν τα νεύρα όσων βρίσκονται γύρω τους, όπως για παράδειγμα παίζονται βόλεϊ ή ρακέτες) είναι να τα βοηθήσουν να φτιάξουν κάστρα στην άμμο. Επειδή όμως ειδικά οι μπαμπάδες θέλουν παράλληλα να διατηρήσουν και τον ... μύθο του «ο μπαμπάς μου τα ξέρει όλα και κάνει τα καλύτερα» πρέπει να ξέρετε και τα «μυστικά» για την κατασκευή ενός πραγματικά εντυπωσιακού κάστρου στην άμμο.

Ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο που έχει τέσσερα απιδιά (αρκετά μεγάλα πλέον) έχει περάσει στη ζωή του δεκάδες ώρες στην παραλία χτίζοντας κάστρα κι αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο τα όσα έμαθε.

«Άρχισε να σκάβεις ένα χαντάκι στο σημείο όπου τα κύματα έχουν κάνει υγρή την άμμο. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου. Χρησιμοποίησε την άμμο που αφαίρεσες για να δημιουργήσεις τη μάζα του κάστρου, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μικρό βουναλάκι με (ιδανικά) μία κλίση 45 μοιρών. Το χαντάκι σου δεν χρειάζεται να είναι βαθύτερο από 30 εκατοστά και φαρδύτερο από 45 εκ., ενώ το κάστρο πρέπει να έχει ύψος περίπου 60 εκατοστά.

Δημιούργησε μία είσοδο στο χαντάκι, προκειμένου να εισέλθει το θαλασσινό νερό. Η μαγική στιγμή είναι όταν έρχονται τα κύματα και το χαντάκι μετατρέπεται σε τάφρο. Εάν το κάστρο βρίσκεται σε καλή θέση, μπορείς να βλέπεις το νερό να ρέει προς τα μέσα και προς τα έξω για 10 με 15 λεπτά. Για να συγκρατήσεις γρήγορα την εικόνα στη μνήμη σου, κλείσε τα μάτια σου όταν το νερό μπαίνει στην τάφρο».

Καλή επιτυχία