Στο μικρό χωριουδάκι του Μπέρκουλες στην Ισπανία οι προετοιμασίες για τον ερχομό της νέας χρονιάς είναι ίδιες όπως σχεδόν παντού στον πλανήτη. Λίγη σαμπάνια, λίγα πυροτεχνήματα, αγκαλιές, φιλιά, ευχές για υγεία κι ευτυχία. 

Το μόνο που είναι διαφορετικό είναι η ημερομηνία. Σ’ αυτό το χωριουδάκι την παραμονή πρωτοχρονιάς δεν τη γιορτάζουν στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1993, όταν όλο το χωριό ετοιμαζόταν να γιορτάσει τον ερχομό του 1994.

«Ήταν 11:00 το βράδυ θυμάμαι όταν έγινε διακοπή ρεύματος», θυμάται ο Ισμαήλ Παντίγια Γκερβίγια, σήμερα δήμαρχος του χωριού.

«Η κακοκαιρία προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος κι παντού ήταν πίσσα σκοτάδι», συνεχίζει ο δήμαρχος του Μπέρκουλες. «Οι κάτοικοι του χωριού δείπνησαν στο φως των κεριών, άκουσαν ραδιόφωνο και μετά, απλά, έπεσαν για ύπνο. Όλοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο καινούριος χρόνος δεν είχε έρθει ή πιο σωστά δεν είχε φύγει ο παλιός».

Μεταξύ των κατοίκων του χωριού είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάποιος τους είχε κλέψει την πρωτοχρονιά.  Για μήνες οι πολίτες ένιωθαν αυτή την απώλεια κι έπειτα από ώριμη σκέψη, γεννήθηκε αυτή η ριζοσπαστική ιδέα: Το πάρτι για την αλλαγή του χρόνου να πραγματοποιηθεί κατακαλόκαιρο, στις 6 Αυγούστου. Μέχρι το καλοκαίρι η χασούρα από τις άσκοπες προετοιμασίες των μπαρ για την παραμονή πρωτοχρονιάς που δεν έγινε θα είχε ισοφαριστεί και οι πρώτοι τουρίστες λόγω καλοκαιρινής περιόδου θα είχαν καταφτάσει. 

Αυτό το «πείραμα» τον Αύγουστο του 1994 στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και οι κάτοικοι του Μπέρκουλες γιόρτασαν την παραμονή πρωτοχρονιάς που ένιωθαν ότι κάποιος τους είχε κλέψει. Κι έτσι γίνεται κάθε χρονιά από τότε, εδώ και 25 χρόνια.