Την ανακάλυψη έκανε μία διεθνής ομάδα 200 αστρονόμων από 18 χώρες χρησιμοποιώντας το δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων LOFAR (Low Frequency Array).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το LOFAR έχει παρατηρήσει το ένα τέταρτο του ουρανού του βορείου ημισφαιρίου σε χαμηλές ραδιοσυχνότητες και συνεχίζει σε άλλα μέρη του ουρανού, συνεπώς θα πρέπει να αναμένονται νέες μαζικές ανακαλύψεις στο μέλλον.

Για την ιστορία, η ραδιοαστρονομία αποκαλύπτει φαινόμενα που δεν είναι ορατά με τα οπτικά τηλεσκόπια που δουλεύουν στο ορατό μέρος του φάσματος και συνεπώς παρατηρεί ραδιοκύματα.


Οι γαλαξίες του LOFAR υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα 

Το LOFAR έχει ήδη εντοπίσει περίπου 320.000 πηγές ραδιοκυμάτων, που σχεδόν όλες είναι γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν, καθώς και μακρινές τεράστιες μαύρες τρύπες, τα ραδιοσήματα των οποίων έχουν ταξιδέψει δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φθάσουν στη Γη.

Στο τεύχος του «Astronomy & Astrophysics» παρουσιάζονται οι 26 επιστημονικές εργασίες που περιγράφουν τις ανακαλύψεις οι οποίες ρίχνουν περισσότερο φως στη φυσική των μαύρων οπών, στην εξέλιξη των γαλαξιών και σε άλλες κοσμικές διαδικασίες.

Το LOFAR σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας της Ολλανδίας «ASTRON». Στο δίκτυό του περιλαμβάνονται ραδιοκεραίες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται μεταξύ τους με οπτικές ίνες.

Με αυτό τον τρόπο, οι διάσπαρτες αντένες από κοινού σχηματίζουν ένα εικονικό «πιάτο» ραδιοτηλεσκοπίου με διάμετρο 1.300 χιλιομέτρων, το οποίο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από κάθε άλλο τηλεσκόπιο στη Γη. Το LOFAR αναμένεται να αντικατασταθεί από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο «SKA» (Square Kilometre Array).