«Μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίδιοι» έχει πει ο Πόπλιος Σύρος, αλλά έκανε λάθος. Διότι οι μεγιστάνες της Silicon Valley, αν το τέλος του κόσμου πλησιάσει θα πάνε στα καταφύγιά τους στη Νέα Ζηλανδία, που θυμίζουν μεγαλοπρεπείς επαύλεις και τουλάχιστον θα ζουν στο φόβο με μεγαλοπρέπεια!!

Επτά δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά για καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία, σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Καλιφόρνια!

Την κατασκευή των υπόγειων αυτών κατασκευών έχει αναλάβει η κατασκευαστική Rising S.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας περιγράφει τη Νέα Ζηλανδία ως την ιδανική τοποθεσία για να γλιτώσει κανείς από την αποκάλυψη.

«Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει εχθρούς. Δεν είναι πυρηνικός στόχος. Είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι ζητούν καταφύγιο», είπε στο Bloomberg ο Γκάρι Λιντς.

Το πιο ακριβό τους υπόγειο καταφύγιο κοστίζει 8,9 εκατ. λίρες χωρίς το τέλος εγκατάστασης. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 50 ανθρώπους, διαθέτει αλεξίσφαιρες πόρτες, ηλιακό σύστημα ενέργειας, πισίνα και διάδρομο μπόουλινγκ.

Τα πιο πρόσφατα καταφύγια που στάλθηκαν στη Νέα Ζηλανδία από τις ΗΠΑ ήταν συνολικής έκτασης 990 τ.μ. Το ένα τοποθετήθηκε στο North Island, ενώ το άλλο στο πιο αραιοκατηκοιμένο South Island

Ο συνιδρυτήςτου  Paypal και δισεκατομμυριούχος του Facebook, Πίτερ Τιελ έχτισε ένα σπίτι 3,7 εκατ. λιρών στο Queenstown της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο διαθέτει και δωμάτιο πανικού.

Ο φίλος του και συνάδελφός του, Σαμ Άλτμαν, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι τα πλάνα του σε περίπτωση ολικής καταστροφής είναι προς τη Νέα Ζηλανδία.

Και ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν, το είχε σχεδόν παραδεχτεί στο New Yorker πέρυσι.

Άλλοι πλούσιοι Αμερικανοί επιχειρηματίες που αγόρασαν ακίνητα στη χώρα είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερος και ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Τζούλιαν Ρόμπινσον.