Τι «κρύβεται» πίσω από 11 διάσημα μνημεία (pics)

Τι «κρύβεται» πίσω από 11 διάσημα μνημεία (pics)

Υπάρχουν έργα τέχνης και μνημεία που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Όμως αν μελετήσεις την ιστορία τους θα διαπιστώσεις πως κρύβουν μυστικά τα οποία έχεις δει σε φωτογραφίες, αλλά δεν τα έχεις καταλάβει!

Το διαμέρισμα στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ

Το διαμέρισμα στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ

Ο Γουστάβος Άιφελ, ο άνθρωπος που έφτιαξε το διασημότερο μνημείο του Παρισιού το εγκαινίασε το 1889 και δεν αποκάλυψε σε κανέναν το μικρό του μυστικό!

Ο αρχιτέκτονας είχε δημιουργήσει στο τελευταίο επίπεδο του Πύργου το δικό του προσωπικό διαμέρισμα. Το διαμέρισμα του Άιφελ ήταν καλυμμένο με ταπετσαρία, είχε πολυτελή έπιπλα για την εποχή του, κουζίνα, μπάνιο, δύο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι και φυσικά εκπληκτική θέα! Στο διαμέρισμα είχε βάλει επίσης και ένα μεγάλο πιάνο και κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάλαβε πως κατάφερε να το ανεβάσει τόσο ψηλά.

Κάποια στιγμή είχε μαθευτεί πως στον Πύργο του Άιφελ υπήρχε ένα ζεστό διαμέρισμα με την υψηλή κοινωνία του Παρισιού να πληρώνει όσο-όσο για να το νοικιάσει έστω και για μία βραδιά. Ο Άιφελ απέρριψε όλες τις προτάσεις και κράτησε το μέρος για να δέχεται υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο Τόμας Έντισον.  

Η σπασμένη αλυσίδα στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Η σπασμένη αλυσίδα στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Η ιδέα για το Άγαλμα της Ελευθερίας ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γουστάβος Άιφελ.

Ο Μπαρτολντί αποφάσισε το Άγαλμα της Ελευθερίας να έχει μια σπασμένη αλυσίδα, κάτι που θεωρήθηκε διχαστικό κατά τις ημέρες μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και έτσι αποφασίστηκε να στηθεί πάνω από μια σπασμένη αλυσίδα, όπου η μισή κρύβεται από τις τηβέννους και είναι δύσκολο να τη δει κανείς από το έδαφος.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το τέλος της σκλαβιάς, γι αυτό επιλέχτηκε η σπασμένη αλυσίδα.

Η Μόνα Λίζα του Isleworth

Η Μόνα Λίζα του Isleworth

100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πίνακα στο Λονδίνο, βρέθηκε ένας ακόμα που μοιάζει απίστευτα με τον αυθεντικό του Λεονάρντο Ντα Βίτσι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το προσχέδιο του πιο διάσημου πίνακα της ανθρωπότητας.

Ο πίνακας που έχει γίνει γνωστός ως Μόνα Λίζα του Isleworth ανακαλύφθηκε πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Βρετανό συλλέκτη Χιού Μπλέικερ και είναι λίγο μεγαλύτερος σε διαστάσεις από την κανονική Μόνα Λίζα. Ενώ το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος όταν τον κοιτάζει είναι προφανώς η εκπληκτική ομοιότητα του μοντέλου με την «μούσα» του Ντα Βίντσι, Λίζα ντελ Τζοκόντο, την οποία φαίνεται να απεικονίζει σε  πιο νεαρή ηλικία.

Το μυστήριο με τον πίνακα παραμένει με κάποιους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσχέδιο ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε από άλλο καλλιτέχνη. Πάντως οι ειδικοί τείνουν στο ότι η Μόνα Λίζα του Isleworth είναι το προσχέδιο του αριστουργήματος του Ντα Βίτσι.

Η χρονοκάψουλα στο Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ

Η χρονοκάψουλα στο Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ

Κατά την διάρκεια της κατασκευής του μνημείου, ο αρχιτέκτονας Gutzon Borglum ήθελε να δημιουργήσει μία Αίθουσα Χρονικών μέσα στο βουνό, ένα κρυφό δωμάτιο, όπου οι μελλοντικές γενιές θα έβρισκαν ιστορικά αρχεία και πληροφορίες για την ιστορία των ΗΠΑ. Γι αυτό το λόγο έσκαψε μια σπηλιά πίσω από το κεφάλι του Αβραάμ Λίνκολν.

Όμως σύντομα ο Borglum πέθανε και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το σχέδιο του. Το 1998, τοποθετήθηκαν αντίγραφα εγγράφων και απομνημονεύματα διαφόρων προέδρων των ΗΠΑ και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα που πλέον είναι χρονοκάψουλα για τις επόμενες γενιές.

Το Matterhorn στη Disneyland

Το Matterhorn στη Disneyland

To Matterhorn στη Disneyland σχεδιάστηκε και ονομάστηκε σαν το ομώνυμο βουνό των Άλπεων στα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας. Πρόκειται για το πρώτο ρόλερ-κόστερ της Disneyland. Μέσα στο βουνό από το οποίο περνάει το ρόλερ-κόστερ υπάρχει ένα δωμάτιο-σοφίτα με μπασκέτα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι εργάτες κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων τους.

Η Σφίγγα δεν είχε ανθρώπινο πρόσωπο

Η Σφίγγα δεν είχε ανθρώπινο πρόσωπο

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας ήταν αρχικά διακοσμημένη με έντονα χρώματα, είχε μύτη, γενειάδα και αυτιά. Σήμερα, στο αρχαιότερο άγαλμα του κόσμου έχουν μείνει μόνο κάποια ίχνη χρωμάτων πίσω από τα αυτιά ενώ η μύτη και η γενειάδα έχουν σπάσει. Κάποια κομμάτια βρίσκονται σε μουσεία της Αιγύπτου και της Βρετανίας.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η Σφίγγα μπορεί αρχικά να είχε το κεφάλι ενός λιονταριού ή ενός σκύλου (θεός Ανούβις) και το ανθρώπινο πρόσωπο σκαλίστηκε αρκετά αργότερα, γεγονός που θα εξηγούσε τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις αναλογίες του τεράστιου σώματος και του μικρού κεφαλιού.

Ποιος έχτισε τον Πύργο της Πίζας;

Ποιος έχτισε τον Πύργο της Πίζας;

Ο διάσημος και πολυφωτογραφημένος Πύργος της Πίζας είναι γνωστός για την κλίση του, ωστόσο κανείς μέχρι και σήμερα δεν ξέρει ποιος τον έχτισε.

Πρόκειται για το καμπαναριό του καθεδρικού της Πίζας που πήρε 200 χρόνια για να χτιστεί. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι την κατασκευή σχεδίασε ο Bonanno Pizano, αλλά πιο πιθανός υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Diotisalvi, που σχεδίασε το βαπτιστήριο που βρίσκεται δίπλα στον πύργο, που είναι χτισμένο στο ίδιο στυλ.

Το πρόσωπο της Δανάης του Ρεμπράντ

Το πρόσωπο της Δανάης του Ρεμπράντ

Ο Ρεμπράντ ξεκίνησε να ζωγραφίζει την Δανάη δύο χρόνια μετά τον γάμο του με την Saskia van Uylenburgh. Ο ζωγράφος αναπαριστούσε τη σύζυγο του σε πολλούς από τους πίνακες του και για πολύ καιρό αποτελούσε μυστήριο η «Δανάη» αφού το πρόσωπο της δεν παρέπεμπε στην Saskia.

Μόλις πρόσφατα δόθηκαν εξηγήσεις για τον συγκεκριμένο πίνακα με την βοήθεια της τεχνολογίας. Μετά τον θάνατο της Saskia, ο Ρεμπράντ είχε σχέσεις με την Geertje Dircx και από τις ακτίνες φάνηκε ότι ο πίνακας «Δανάη» ζωγραφίστηκε και δεύτερη φορά. Επί της ουσίας η «Δανάη» συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των προσώπων της Saskia και της Geertje.

Ποιος είναι ο Big Ben;

Ποιος είναι ο Big Ben;

Κυριολεκτικά, το όνομα «Big Ben» δεν αναφέρεται στον διάσημο πύργο της βρετανικής Βουλής αλλά στη μεγάλη καμπάνα στο εσωτερικό του.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, το επίσημο όνομα για την κατασκευή ήταν «Το Καμπαναριό του Παλατιού του Γουεστμίστερ». Τώρα ο επίσημος τίτλος του είναι «Ο Πύργος Ελίζαμπεθ».

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά προς τιμή ποιανού η καμπάνα ονομάστηκε Big Ben. Μια θεωρία λέει ότι είναι το παρατσούκλι ενός γεροδεμένου άντρα που εργαζόταν στο χυτήριο όπου κατασκευάστηκε. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι πήρε το όνομά της από τον Benjamin Count, έναν πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών.

Το χρώμα της Γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ

Το χρώμα της Γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του κόσμου. Για να χτιστεί πέρασε αρκετός καιρός προκειμένου να δώσει άδεια το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όταν τελικά δόθηκε η έγκριση το Ναυτικό ήθελε να βαφτεί με μαύρες και κίτρινες ρίγες η γέφυρα προκειμένου να είναι ορατή στην ομίχλη. Τελικά ο αρχιτέκτονας, Irving Morrow, έπεισε το Ναυτικό να το βάψουν ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Αυτό το χρώμα το έκανε ορατό σε οποιοδήποτε καιρό, αλλά και του πρόσφερε ελκυστική εμφάνιση.

Ο ουρανός στην Κραυγή του Μουνκ

Ο ουρανός στην Κραυγή του Μουνκ

Το αρχικό όνομα του διάσημου πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ ήταν «Η Κραυγή της Φύσης».

Τότε ο καλλιτέχνης είχε γράψει στο ημερολόγιο του: «Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους - ο ήλιος έπεφτε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».

Το 2003, μια ομάδα αστρονόμων έβγαλαν μια θεωρία ότι ο έντονα κόκκινος ουρανός που εξέπληξε τον καλλιτέχνη, προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Krakatoa το 1883.