Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ολοκληρωμένη μελέτη για την εσωτερική ρύπανση από τις καθημερινές οικιακές δουλειές μέσα σε ένα σπίτι.

Το μαγείρεμα και το σφουγγάρισμα στο σπίτι, αρκετές φορές αυξάνουν τα επίπεδα πτητικών ουσιών και μικροσωματιδίων στο σπίτι με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό. Παράλληλα, πολλά από τα αερολύματα που προέρχονται από προϊόντα όπως τα σαμπουάν, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά και οι μπογιές, τελικά δραπετεύουν από τον κλειστό χώρο και καταλήγουν στο περιβάλλον, όπου συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας ακόμη περισσότερο από ό,τι τα οχήματα!

«Τα σπίτια ποτέ δεν είχαν έως τώρα θεωρηθεί σημαντική πηγή ρύπανσης του αέρα στην ατμόσφαιρα και είναι πλέον η ώρα να αρχίσουμε να το μελετάμε αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Μαρίνα Βανς.

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένους αισθητήρες και κάμερες για να αναλύσουν την ποιότητα του αέρα σε ένα σπίτι στη διάρκεια ενός μηνός.

Όπως συνέστησαν, τα ευρήματα της έρευνας, καθιστούν αναγκαίο τα σπίτια να αερίζονται καλά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και της γενικής καθαριότητας, διότι ακόμα και το βράσιμο του νερού μπορεί να αυξήσει τα επιβλαβή για την υγεία σωματίδια. Επίσης συμβούλευσαν να γίνεται συχνά χρήση του απορροφητήρα και το μαγείρεμα να γίνεται κατά κύριο λόγο με ηλεκτρική κουζίνα.

«Αρκεί να φτιάξει κανείς ένα τοστ για να αυξηθούν τα επίπεδα των σωματιδίων πολύ περισσότερο του αναμενομένου», δήλωσε η Βανς.

Από την άλλη, το ψήσιμο κρέατος και λαχανικών σε κουζίνα με αέριο υπολογίσθηκε ότι μπορεί να απελευθερώσει τόσα πολλά σωματίδια, ώστε ο αέρας του σπιτιού να γίνει πιο επιβαρυμένος και από το… Νέο Δελχί που είναι η πιο έκτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο. Η κατακόρυφη αύξηση της εσωτερικής ρύπανσης μετά από το μαγείρεμα διαρκεί περίπου μια ώρα.

Πως επηρεάζει την υγεία η ρύπανση στο σπίτι

Τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου) διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των πνευμόνων, καρδιοπάθειες, επιβάρυνση διαφόρων οργάνων (εγκεφάλου, ήπατος κ.α.), ακόμη και επιδείνωση των ψυχικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το επίπεδο των σωματιδίων ΡΜ2,5 δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών, το ψήσιμο ενός τοστ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των σωματιδίων αυτών σε 30 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.

Το κανονικό μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να εκτινάξει τα σωματίδια μέσα στο σπίτι σε πάνω από 200 μικρογραμμάρια για τουλάχιστον μια ώρα. Στο Νέο Δελχί, την έκτη πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη, τα σωματίδια ανέρχονται σε 143 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα σωματίδια προέρχονται από:

  • φλόγα του αερίου
  • αιθάλη του ψητού
  • ζωικά λίπη
  • μαγειρικά έλαια
  • απομεινάρια ελαίων στο φούρνο
  • μαγειρικά σκεύη
  • δέρμα του ανθρώπου που μαγειρεύει
  • ρούχα του ανθρώπου που μαγειρεύει

Όταν κανείς μαγειρεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης μέσα στο σπίτι μπορούν να αυξηθούν κατά 30 φορές σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα στον αέρα έξω από το σπίτι.

Οι επιστήμονες δεν είναι πάντως βέβαιοι ακόμη πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η προσωρινή αύξηση των μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι, η οποία διαρκεί σχετικά λίγο, περίπου όσο κρατά το μαγείρεμα ή το σφουγγάρισμα, σε αντίθεση με την εξωτερική ρύπανση του αέρα στις πόλεις, που είναι πιο μόνιμη.