Μια καινούρια ιατρική έρευνα υποδηλώνει πως αρκετοί από τους καρκίνους που καθημερινά εκδηλώνονται στις ΗΠΑ σχετίζονται με τις εξαντλητικές δίαιτες ή την υπερκατανάλωση τροφών και αναψυκτικών με ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, η ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum υπολογίζει πως διατροφικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση 80.110 καρκίνων το 2015, για το 5,2% δηλαδή του συνόλου των καρκίνων μεταξύ των Αμερικανών ασθενών. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι συγκρίσιμο με τους καρκίνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, που φτάνει στο 4 με 6%.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επτά διαιτητικούς παράγοντες: τη χαμηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων και την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, κόκκινων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, όπως η σόδα.

«Η χαμηλή κατανάλωση ολόκληρων δημητριακών συνδέθηκε με το μεγαλύτερο βάρος καρκίνου στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλή κατανάλωση κρέατος, χαμηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών», δήλωσε ο Δρ. Ζανγκ, επικεφαλής της συγκεκριμένη έρευνας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες ηλικίας 45 έως 64 ετών και οι εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων και των ισπανόφωνων, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης από τον καρκίνο σε σχέση με άλλες ομάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ οι καρκίνοι του παχέος εντέρου βρίσκονται στην κορυφή των καρκίνων που σχετίζονται με τη διατροφή, με ποσοστό 38.3%, και ακολουθούν οι καρκίνοι του λάρυγγα, φάρυγγα και του στόματος με 25,9%.