Το 2018 εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ 14.867 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου. Από τους 14.867 ανθρώπους, το ένα τρίτο ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εξαρτήσεις.

Ποιοι απευθύνονται στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

  • Το 41% είναι χρήστες ηρωίνης
  • Το 36% χρήστες κάνναβης
  • Το 12% κοκαΐνης και άλλων ουσιών

Άξιο αναφοράς είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, καθώς επίσης και εξαρτημένων από οπιοειδή άνω των 40 ετών, οι οποίοι κάνουν χρήση για πολλά χρόνια και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Επίσης, ένας στους πέντε που απευθύνεται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.

Το 2018 ενημερώθηκαν από το ΚΕΘΕΑ 21,605 γονείς, μαθητές και διάφορες επαγγελματικές ομάδες που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του οργανισμού.

Το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργήσει 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την αύξηση κατά 5.550 των ανθρώπων που εξυπηρετούνται.

Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.

Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

«Με αυτή την απολογιστική συνέντευξη εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας για διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Στόχος μας είναι να δώσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του ΚΕΘΕΑ, τη θεραπεία, την πρόληψη, την εκπαίδευση και την έρευνα αλλά και τον σχεδιασμό για νέες υπηρεσίες σε νέες περιοχές της χώρας το επόμενο διάστημα. Το 2018 το σύνολο των ανθρώπων που υποστηρίχθηκαν από το ΚΕΘΕΑ ήταν κάτι λιγότερο από 15.000. Ο κύριος κορμός αυτών των υπηρεσιών απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ακολουθώντας μία πολυδιάστατη ψυχοκοινωνική προσέγγιση», επισήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Για την προσπάθεια και τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ μίλησε και το μέλος του ΔΣ του οργανισμού, Νίκος Κωνσταντάρας τονίζοντας ότι: «Το τελευταίο διάστημα το ΚΕΘΕΑ καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες μέσα από τη μόνη αναπτυξιακή διέξοδο που του δίνεται δεδομένης της παρούσας οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας και της συνεχιζόμενης έλλειψης εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από τον ΚΕΘΕΑ νέες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, 12 πολυδύναμα κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, 10 κινητές μονάδες, 5 προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, 2 κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, 2 μονάδες άμεσης πρόσβασης με κινητές μονάδες για ενεργούς χρήστες ουσιών, εξειδικευμένες μονάδες για το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και τα άτομα με διπλή διάγνωση (εξάρτηση και ψυχιατρική διαταραχή)».

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επισήμαναν ότι η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδούμενα προγράμματα. Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, τα προγράμματα αυτά έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται ακριβώς τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Ανάγκη παραμένει, όπως τόνισαν, η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός υπογράμμισε: «Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας οργανισμός πρότυπο τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που συνεχίζει να περνάει η χώρα και των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο χώρος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Κάθε φορά προσπαθούμε -και το ΚΕΘΕΑ και θέλω να πιστεύω και εμείς ως πολιτεία - να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όσα εργαλεία χρηματοδοτικά διαθέτουμε , είτε αυτά είναι μέσα ενίσχυσης του προσωπικού είτε με τακτική χρηματοδότηση είτε με έκτακτη χρηματοδότηση με τη μορφή αξιοποίησης πόρων από το ΕΣΠΑ. Προφανώς οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι ασύμμετρες σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε». Ακόμη, ο κ. Βαρδαρός, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια όσο μπορούμε, είναι μία προσπάθεια δύσκολη. Η εξάρτηση είναι μία δύσκολη ιστορία και εμείς στηρίξαμε αυτά τα χρόνια την παρέμβασή μας σε ένα τετράπτυχο που προσπαθεί να ενισχύσει και το κομμάτι της πρόληψης και το κομμάτι της μείωσης βλάβης και το κομμάτι της θεραπείας και βεβαίως και το κομμάτι της επανένταξης. Αυτό το τετράπτυχο είναι αξιακά στον πυρήνα της πολιτικής που επιλέξαμε να ασκήσουμε αυτά τα χρόνια. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του».

Η στήριξη του ΚΕΘΕΑ απέναντι στην υποχρηματοδότηση βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψηφίου βουλευτή στην Α' Αθήνας, Νίκου Σοφιανού, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να στηριχθεί το ΚΕΘΕΑ απέναντι στην υποχρηματοδότηση, απέναντι στη συρρίκνωση, γιατί το μοντέλο της ανακύκλωσης των εργαζομένων ειδικά σε αυτό το χώρο δεν είναι μόνο προβληματικό. Πρέπει να στηριχθούν τα κέντρα πρόληψης και ταυτόχρονα πρέπει να επεκταθούν οι δομές του ΚΕΘΕΑ, οι προσπάθειες που κάνει με τη σωστή προσέγγιση και φιλοσοφία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και προγράμματα δράσης για να στηριχθούν οι ανάγκες που έχουν οι συνάνθρωποί μας και καθημερινά τους βλέπουμε στην Αθήνα». «Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε μία λογική η οποία καλλιεργεί και εθίζει ειδικά τη νεολαία στη λογική της ψυχαγωγικής χρήσης του χασίς. Δεν είναι κάτι που το βγάζουμε από το μυαλό μας, το βλέπουμε καθημερινά», κατέληξε ο κ. Σοφιανός.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν, να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των 50 προσλήψεων θεραπευτών στον Οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν χρονίζοντα κενά στον κύριο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης.