Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας του Πεκίνου πως δύο άνθρωποι από την Μογγολία διαγνώστηκαν με πνευμονική πανώλη και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Για την ιστορία, η πνευμονική πανώλη είναι ένα από τα δύο θανατηφόρα είδη της πανώλης. Η πανώλη χωρίζεται σε τρεις μορφές, τη βουβωνική, την πνευμονική και τη σηψαιμική. Η σηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι πάντα θανατηφόρες, εάν η θεραπευτική αγωγή δεν είναι ταχύτατα αποτελεσματική.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι δύο ασθενείς είναι σε καραντίνα και είναι μηδαμινές οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού, ωστόσο η είδηση προκάλεσε φόβο στους κατοίκους.

Η πανώλη είναι οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν) και εκδηλώνεται διαφορετικά, αναλόγως με το πως μολύνεται ο άνθρωπος. Συγκεκριμένα, η μόλυνση από το βακτήριο μέσω ψύλλων ή αρουραίων προκαλεί βουβωνική πανώλη. Όταν το βακτήριο εισέλθει στους πνεύμονες προκαλεί πνευμονική πανώλη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν εισέρχεται στο αίμα προκαλεί σηψαιμική πανώλη.

Η πνευμονική πανώλη είναι ιδιαίτερα μολυσματική και μεταδίδεται μέσω σταγονίδιον στον αέρα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι αυτό όταν εμφανίζεται οι Αρχές τίθενται σε συναγερμό. Και η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Κίνα εγείρει κάποιες ανησυχίες όσον αφορά την αντιμετώπιση της μολυσματικής ασθένειας.

Οι πληροφορίες πως εμφανίστηκαν κρούσματα πανώλης στην Κίνα έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετές μέρες. Η κινεζική κυβέρνηση την Τετάρτη αποφάσισε να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Γιατρός ισχυρίστηκε στους Times πως ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τα δύο κρούσματα πανώλης και η κυβέρνηση ήξερε από τις 3 Νοεμβρίου.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως ο πλανήτης δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα επιδημία πανώλης. Στο παρελθόν η πανώλη ήταν θανατηφόρα από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Στις μέρες μας, τα αντιβιωτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα τρία είδη πανώλης αν διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ποσοστό θνησιμότητας της πανώλης ανέρχεται σε 10% από το 1990 έως το 2010.

Υπάρχουν περιοχές στην Αφρική όπου η πανώλη είναι ενδημική και προσβάλει ανθρώπους ενώ επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για επανεμφάνιση της σε κάποια μέρη του κόσμου. Ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες ευδοκιμούσαν τα μικρόβια και δημιουργούνταν πανδημίες έχουν αλλάξει ριζικά. Από το 2010 έως και το 2015 3.248 άνθρωποι διαγνώστηκαν με πανώλη και 584 έχασαν τη ζωή τους.