Το CDC δίνει μία καθησυχαστική απάντηση στην ερώτηση για το αν τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό σε σύγκριση με τον γενικότερο πληθυσμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι για κάτι τέτοιο, αντιθέτως οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 που αναφέρθηκαν στην Κίνα επρόκειτο για ενήλικες.

Το CDC σημειώνει ωστόσο ότι «αν και έχουν αναφερθεί μολύνσεις ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, από τα περιορισμένα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και για άλλους κοροναϊούς όπως ο SARS και ο MERS, «η μόλυνση στα παιδιά είναι σχετικά ασυνήθιστη».

Τα παιδιά πρέπει να προβαίνουν σε συνήθεις προληπτικές ενέργειες για να αποφύγουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένου του συχνού καθαρισμού των χεριών χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, αποφεύγοντας τους άρρωστους και κάνοντας όλα τα εμβόλιά τους, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου για τη γρίπη.

Η κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα του Covid-19 στα παιδιά επίσης ανησυχεί τους γονείς, με το CDC να ενημερώνει ότι υπάρχουν περιορισμένες αναφορές καταγεγραμμένων περιστατικών στα παιδιά και όσα έχουν νοσήσει έχουν συμπτώματα κρυολογήματος όπως πυρετός, καταρροή και βήχας. Σε ένα παιδί αναφέρθηκαν και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετός και διάρροια. Σε αυτές τις περιορισμένες αναφορές για επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού σε παιδιά, οι ανήλικοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα στην πλειονότητά τους και αν και έχουν αναφερθεί επιπλοκές, φαίνεται πως είναι ασυνήθιστες.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ωστόσο ότι παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων.

Όσο για το αν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τα παιδιά, το CDC απαντά ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα και η κλινική διαχείριση περιλαμβάνει την άμεση εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των μολύνσεων σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα παιδιά και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να προβαίνουν σε συνήθη μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του βήχα.

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ισχύει πραγματικά με τη θνητότητα στην περίπτωση του κοροναϊού

Περίπου στο ίδιο πνεύμα είναι και τα στοιχεία που επικαλέστηκε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Ποια είναι η θνητότητα στην περίπτωση του νέου ιού; Εδώ οι εκτιμήσεις είναι αρκετά επισφαλείς γιατί ενώ γνωρίζουμε τον αριθμητή (αριθμός θανάτων) δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί όποτε δεν καταγράφονται και δεύτερον, είναι πολύ πιθανό πολλές περιπτώσεις ασθενών ειδικά στη Wuhan και στην περιφέρεια Hubei της Κίνας να μην έχουν καταγράφει λόγω περιορισμένων διαγνωστικών μέσων. Έτσι η θνητότητα στις επαρχίες της Κίνας (εκτός της Hubei) ήταν 0.4% ενώ στη Hubei ήταν 2.9% (τα στοιχεία αντιστοιχούν στην περίοδο 31/12/2019- 11/02/2020). Είναι πιθανό λόγω του ατελούς εντοπισμού των περιπτώσεων η θνητότητα να είναι μικρότερη από αυτή που έχει καταγράφει. Με βάση τα Κινεζικά δεδομένα η θνητότητα είναι μηδενική στις ηλικίες 0-9 ετών, 0.2% στις ηλικίες 10-39, 0.4% στους 40-49, 1.3% στις ηλικίες 50-59, 3.6% στις ηλικίες 60-69, 8% και 14.8% αντίστοιχα στις ηλικίες 70-79 και 80+. Επισημαίνω ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε όσους νοσήσαν και όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αφορούν στο σύνολο της Κίνας (να θυμηθούμε ότι η θνητότητα εκτός Hubei είναι μόλις 0.4%) και ότι τα ποσοστά αντανακλούν ένα υποεκτιμημένο παρονομαστή (άρα καταγράφονται ως υψηλότερα από το τι πραγματικά συμβαίνει)» αναφέρει.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Δεν χρειάζεται πανικός

Ο κ. Μόσιαλος σε σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός γιατί δεν είναι κάτι πιο σοβαρό από εποχική γρίπη. Η θνητότητα είναι πολύ μικρή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο ιός δεν θα έχει επίπτωση σε όλους μας. «θα έχει σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού και οι περισσότεροι δεν θα έχουν πρόβλημα».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι σε περίπτωση που «έχουμε πυρετό, ημιαλγίες ή ένα μικρό βήχα δεν κάνουμε κάτι, μένουμε σπίτι και ενημερώνουμε τα μέλη της οικογένειάς μας. Στο νοσοκομείο πάμε μόνο μετά από οδηγίες του γιατρού ή μετά από επικοινωνία στον ΕΟΔΥ», ενώ εξήγησε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο δεν μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά πάμε με άλλο τρόπο.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στις μάσκες προστασίας τονίζοντας ότι μπορεί να κάνουν και κακό. «Δεν χρειάζεται να τις φοράμε όλοι, μόνο όσοι έχουν κρυολόγημα ή οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Δεν θα μας προστατεύσουν από τον κοροναϊό».