Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αντιικό φάρμακο, αντιθέτως… άνθρακες ο θησαυρός από ένα κατά της ελονοσίας, στο οποίο μάλιστα «πόνταρε» ιδιαιτέρως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το statnews.com, ένα αντιικό φάρμακο, το Remdesivir, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του ιού.

Το Remdesivir ήταν από τα πρώτα φάρμακα που γέννησαν ελπίδες αντιμετώπισης του ιού.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η μετοχή της φαρμακευτικής στην οποία ανήκει της Gilead, έκανε άλμα περισσότερο από 15%.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 125 ασθενείς με τον νέο κορονοϊό σε θεραπεία δύο φάσεων.

«Τα πιο καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς», ανέφερε η ειδικός επί των μολυσματικών ασθενειών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, Καθλίν Μουλέιν.

Απογοήτευση από την υδροξυχλωροκίνη

Αδημοσίευτη μελέτη, που μένει να υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση (peer review), υποστηρίζει πως ένα παλιό ανθελονοσιακό φάρμακο δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αντίθετα ενδέχεται να μεγεθύνει τον κίνδυνο η ασθένεια COVID-19 να αποδειχθεί θανάσιμη για τους ασθενείς.

Στο φάρμακο αυτό «πόνταρε» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την ανάλυση δεδομένων για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης από την υπηρεσία υγείας των βετεράνων (Veterans Health Administration, VA), το 28% από τους 97 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, πέθανε. Το ποσοστό των θανάτων ανήλθε στο 11% μεταξύ των 158 ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε το σκεύασμα αυτό. Το ποσοστό των θανάτων ανήλθε σε 22% μεταξύ των 113 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε κοκτέιλ φαρμάκων — υδροξυχλωροκίνη μαζί με αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό.

Η μελέτη αυτή βασίζεται αποκλειστικά στην ανάλυση δεδομένων, όχι σε έρευνα, ούτε κλινική δοκιμή.

Αξιοποιεί δεδομένα για την πορεία 368 ανδρών που νοσηλεύθηκαν σε κέντρα υγείας της VA μετά την επιβεβαιωμένη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό και είτε υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, είτε ανέρρωσαν, ως την 11η Απριλίου, όπως εξηγεί αντίτυπό της που έχει μεταφορτωθεί στο Διαδίκτυο για να αξιολογηθεί.

Εξάλλου, η υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, δεν είχε καμία επίπτωση στην ανάγκη των ασθενών για μηχανική υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος. Το ποσοστό όσων ασθενών χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη ήταν σχεδόν ίδιο (13% και 14% αντίστοιχα) για όσους έλαβαν υδροξυχλωροκίνη και όσους δεν έλαβαν. Πάντως, μεταξύ όσων έλαβαν το κοκτέιλ του ανθελονοσιακού και του αντιβιοτικού, μόνο το 7% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη.