Όπως ανέφερε ο Δρ Καραλέξης, με τον όρο μεταμόσχευση μαλλιών εννοούμε τη μεταφορά των τριχών από  ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο. Αν και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως η αποκατάσταση της ανδρικής φαλάκρας, ωστόσο η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επίσης με μεγάλη επιτυχία και για την αποκατάσταση των φρυδιών, των γενιών,για την κάλυψη ουλών από τραυματισμούς ή εγκαύματα, καθώςκαισε περιπτώσεις διαφόρων μορφών ουλωτικής αλωπεκίας.

Ποιες είναι οι τεχνικές μιας μεταμόσχευσης μαλλιών;

Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο μέθοδοι για την αποκατάσταση των τριχών, η τεχνική FUT (Strip) και η τεχνική FUE.

Στην πρώτη περίπτωση (FUT) ο ιατρός αφαιρεί μία λωρίδα από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και αφού διαχωρίσει τα τριχοθυλάκια τα εμφυτεύει στα σημεία που απαιτείται πύκνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο σημείο της δότριας χώρας, δηλαδή της περιοχής από την οποία αφαιρούμε τα υγιή τριχοθυλάκια δημιουργείται μία ουλή η οποία μπορεί να γίνει εύκολα ορατή όταν κάποιος συνηθίζει να κουρεύει τα μαλλιά του πολύ κοντά. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο μειονέκτημα της τεχνικής αυτής. Επίσης, αν δεν γίνει  σωστά ο διαχωρισμός των τριχοθυλακίων, κινδυνεύει η επιβίωσή τους και οι τρίχες εμφυτεύονται ασύμμετρα δίνοντας ένα αποτέλεσμα που δεν είναι καθόλου φυσικό.

‘’Στην Derma Hair Clinic είμαστε από τους πρώτους που εφαρμόσαμε την πλέον εξελιγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE στην Ελλάδα’’, αναφέρει ο Δρ Καραλέξης. Κατά τη διαδικασία αυτή ο ιατρός αφαιρεί τα τριχοθυλάκια με ειδικό εξοπλισμό ένα προς ένα, αναίμακτα και χωρίς να αφήνει την έντονη αντιαισθητική ουλή στη δότρια χώρα που καταλείπει η πρώτη τεχνική. Τα τριχοθυλάκια είναι ακέραια καιστη συνέχεια τοποθετούνται στην πάσχουσα περιοχή με την φορά των ήδη υπαρχόντων τριχών. Το πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι η δυνατότητα που έχει ο ιατρός να διαχωρίζει ο ίδιος τα τριχοθυλάκια. Έτσι επιλέγει τριχοθυλάκια με μίαέως τέσσερις «ρίζες» και τις τοποθετεί στα κατάλληλα σημεία ώστε το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό.

Από ποιο σημείο συλλέγονται οι τρίχες;

Οι τρίχες συλλέγονται από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής καθώς στην περιοχή αυτή πολύ σπάνια εμφανίζεται αραίωση και οι θύλακες των τριχών είναι υγιείς. Ωστόσο, άτομα που δεν έχουν ‘’πλούσια’’ δότρια χώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρίχες από άλλα σημεία του σώματος τους όπως για παράδειγμα τη πλάτη, το στήθος ή τα πόδια. Θα πρέπει όμως να διευκρινισθεί πως σε κάθε σημείο του σώματος οι τρίχες έχουν διαφορετική υφή και ρυθμό ανάπτυξης και αυτό καθορίζει το αποτέλεσμα. ‘’Οι τρίχες λοιπόν των μαλλιών είναι οι μοναδικές που χαρίζουν ένα πλούσιο και εγγυημένο αποτέλεσμα’’ επισημαίνει ο ΔρΚαραλέξης.

Ποιος θεωρείται κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών;

Για να προβεί κανείς σε μία τέτοια επέμβαση θα πρέπει να έχει δοκιμάσει πρώτα άλλες θεραπείες όπως χορήγηση βιταμινών, τοπικές αγωγές, θεραπεία με αιμοπετάλια (PRP) κ.α. Αν το πρόβλημα επιμείνει και η απώλεια των μαλλιών είναι οριστική, τότε ο ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει αν είναι η σωστή στιγμή για μεταμόσχευση μαλλιών. Σε περιπτώσεις αλωπεκίας και ουλών από τραυματισμούς και εγκαύματα η εμφύτευση τριχών αποτελεί τη μοναδική λύση επαναφοράς του προβλήματος. Εφαρμόζεται εξίσου και στα δύο φύλα ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πως γίνεται η επιλογή της κλινικής για μία τέτοια επέμβαση;

Αρχικά, ο πιο κατάλληλος ιατρός για τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι ο δερματολόγος. Στη συνέχεια, η κλινική που θα επιλέξετε θα πρέπει να τηρεί όλες τις προδιαγραφές για χειρουργικές επεμβάσεις και να συνδυάζει σύγχρονο εξοπλισμό και εμπειρία. Στη Derma Hair Clinic ασχολούμαστε πάνω από 20 χρόνια με την εμφύτευση μαλλιών και ενημερωνόμαστε συνεχώς με νέες τεχνικές από το εξωτερικό. Κάθε επέμβαση γίνεται από τον ίδιο τον ιατρό σε συνεργασία με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται και ποιο είναι το κόστος μιας μεταμόσχευσης μαλλιών;

Συνήθως, μία συνεδρία είναι αρκετή για να καλύψει οριστικά το πρόβλημα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις έντονης αραίωσης ή μελλοντικής απώλειας τριχών μπορεί να εφαρμοστεί και μία δεύτερη μετά από παρέλευση ενός έτους. Το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών καθορίζεται από τον αριθμό των τριχοθυλακίων και την έκταση της πάσχουσας χώρας . Η σύγχρονη τεχνική FUE κοστίζει περισσότερο από την ξεπερασμένη πλέον FUT καθώς η πρώτη απαιτεί περισσότερο χρόνο για να χαρίσει ένα εγγυημένο και εντελώς φυσικό αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητική πορεία

‘’Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUEθεωρείται ελάχιστα επεμβατική καθώς δεν έχει σχεδόν καθόλου πόνο και δεν αφήνει σημάδι, ‘’ τονίζει ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης. Σε πολύ σπάνιες μόνο περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα στο μέτωπο το οποίο υποχωρεί γρήγορα. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητες του.

Το αποτέλεσμα της εμφύτευσης

Τις πρώτες δύο με τέσσερεις εβδομάδες παρατηρείται πτώση των μοσχευμάτων. Στη συνέχεια, οι τρίχες αναπτύσσονται σταδιακά και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε  διάστημα 6-12 μηνών. Χάρις στην πολυετή εμπειρία μας τα αποτελέσματα είναι 100% φυσικά και η παρέμβαση δύσκολα γίνεται αντιληπτή πολλές φορές ακόμη κι από εμάς τους ίδιους.

Απόστολος Καραλέξης

Δερματολόγος

https://www.karalexis.gr/

https://www.dermahair.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 &Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528