Συγκεκριμένα το υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρία Astra Zeneca  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δοκιμάστηκε σε 8.895 εθελοντές σε δύο δόσεις. Όμως σε 2.741 εξ αυτών έγινε λάθος και στην πρώτη δόση χορηγήθηκε μισή ποσότητα.

Παραδόξως στους συγκεκριμένους εθελοντές το εμβόλιο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Astra Zeneca, Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος κατάγεται από την Τήνο και έχει τον τίτλο του «Sir», χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το λάθος που υπήρξε στη δοσολογία και εμφανίζεται αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Έχουμε σαφώς ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό και πιστεύω πως θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα σε αυτήν την πανδημία».

Το πλεονέκτημα που έχει το εμβόλιο της Astra Zeneca σε σχέση με τα αντίστοιχα της Moderna και της Pfizer είναι ότι παράγεται, διανέμεται και αποθηκεύεται ευκολότερα γιατί φυλάσσεται σε απλή θερμοκρασία ψυγείου, ενώ κοστίζει και μόλις 2,5 ευρώ ανά δόση.

Αντίθετα το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται στου -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ κοστίζει και κάτι λιγότερο από 16,50 ευρώ η δόση.

Οι επιστήμονες ψάχνουν την εξήγηση για τον λόγο που συνέβη αυτό, όπως είπε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος:

«Υπάρχουν κάποιες θεωρίες που λένε ότι ενδεχομένως η μικρότερη δόση μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσολογικό σύστημα και με τη δεύτερη δόση αυτό ενισχύεται περισσότερο αλλά αυτό είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη».

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Ο Ηλίας Μόσιαλος συγκρίνει τα τρία εμβόλια

Κορονοϊός: Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Moderna για το εμβόλιο