Αρκετά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, έχοντας εμφανίσει αποτελεσματικότητα άνω του 90% ακόμα και από λάθος, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι  είναι διστακτικοί στο να εμβολιαστούν καθώς φοβούνται για το πόσο ασφαλή είναι αυτά.

Άρθρο του BBC μέσα από επτά ερωτήσεις και απαντήσεις προσπαθεί να διελευκάνει το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πώς ξέρουμε ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές;

Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό ερώτημα των επιστημόνων όταν σχεδιάζουν και δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο ή μία νέα θεραπεία.

Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν από το εργαστήριο, με τεστ και έρευνες σε κύτταρα και ζώα, προτού ξεκινήσουν στον άνθρωπο.

Η θεμελιώδης αρχή για αυτές είναι να ξεκινούν σιγά σιγά και με μικρά βήματα και να προχωρούν στο επόμενο στάδιο μόνο εφόσον δεν προκύψουν σοβαρές ανησυχίες.

Ποιος είναι ο ρόλος των κλινικών δοκιμών;

Εφόσον τα δεδομένα ασφαλείας από τα εργαστήρια είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν εάν το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι αποτελεσματικά.

Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.

Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα αντίγραφο ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ποια ομάδα έχει λάβει τι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων ώστε ν’ αποφευχθούν προκαταλήψεις.

Επιπλέον όλες οι μελέτες και τα ευρήματα τους ελέγχονται και επικυρώνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρόλο που όλες οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα δεν παρακάμφθηκε κανένα από αυτά τα στάδια.

Μάλιστα το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, ανέστειλε τις δοκιμές του προκειμένου να ερευνήσει τους λόγους για τους όποιους ένας εκ των χιλιάδων εθελοντών απεβίωσε. Οι δοκιμές άρχισαν ξανά όταν διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος δεν σχετιζόταν με κάποιο τρόπο με το εμβόλιο.

Ποιος εγκρίνει τα εμβόλια ή τις θεραπείες;

Η έγκριση για ένα εμβόλιο μπορεί να γίνει μόνο εάν κρίνει ο ρυθμιστικός φορέας της κυβέρνησης (η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης ή MHRA) ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την έγκριση συνεχίζονται οι έλεγχοι ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν περεταίρω παρενέργειες ή μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Εφόσον κάποιος υποπτευθεί ότι έχει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο μπορεί να το αναφέρει στον ρυθμιστικό φορέα της κυβέρνησης.

Τι περιέχουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που βρίσκονται σε εξέλιξη, μερικά εξ αυτών περιλαμβάνουν μία εξασθενημένη μορφή του ιού.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, περιέχει μία ακίνδυνη μορφή ενός μεταλλαγμένου ιού που μοιάζει αρκετά με τον Sars-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοποιητική αντίδραση και αποκαλούνται εμβόλια mRNA.

Αυτά τα εμβόλια δεν μεταλλάσσουν τα ανθρώπινα κύτταρα και το μόνο που κάνουν ωθούν το σώμα ώστε να αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό.

Επίσης κάποια εμβόλια για την αντιμετώπιση της Covid-19, περιλαμβάνουν κάποιες πρωτεΐνες του κορονοϊού.

Τα εμβόλια μερικές φορές περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά, όπως αλουμίνιο, προκειμένου να τα καθιστούν πιο σταθερά και πιο αποτελεσματικά.

Θα με αρρωστήσει ένα εμβόλιο;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά τα συστατικά όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη.

Τα εμβόλια δεν μεταδίδουν τη νόσο. Αντιθέτως, τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το σώμα από τον ιό και στόχος τους είναι «διδάσκουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα τον τρόπο με τον οποίο θ’ αναγνωρίζει και θα καταπολεμά τον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, όπως μυϊκούς και δέκατα πυρετού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει νοσήσει, αλλά είναι η ανταπόκριση του σώματος στο εμβόλιο.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβόλια είναι σπάνιες. Επιπλέον τα συστατικά κάθε εμβολίου που παίρνει έγκριση περιέχονται σε λίστα.

Επίσης ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η διάδοση ιστοριών κατά των εμβολίων διαδικτυακά μέσω των social media, πιθανότατα δεν βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις.

Είναι ασφαλές για κάποιον που είχε νοσήσει από κορονοϊό να κάνει το εμβόλιο;

Εφόσον ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού εγκριθεί, είναι πιθανό να προσφερθεί ακόμα και εάν κάποιοι έχουν αρρωστήσει από την Covid-19 κατά το παρελθόν.

Αυτό συμβαίνει γιατί η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και εμβολισμός μπορεί να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Εάν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι, χρειάζεται να εμβολιαστώ και εγώ;

Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία που συνηγορούν ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα σταματήσουν τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν βαριά και θα μπορέσουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες, πιθανότατα θα δοθούν σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (όπως οι ηλικιωμένοι).

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόση προστασία μπορεί να προσφέρουν τα εμβόλια στο να σταματήσουν τους ανθρώπους να μεταδίδουν τη νόσο.

Ωστόσο εάν καταφέρουν κάτι τέτοιο, ο εμβολιασμός αρκετών ανθρώπων θα μπορούσε να εξαλείψει την ασθένεια.

Διαβάστε Ακόμα:

Reuters: Βορειοκορεάτες χάκερς επιτέθηκαν στην AstraZeneca

Κορονοϊός: Η πανδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη αλλά παραμένει το επίκεντρό της