Συνολικά 14 εταιρείες αναμένεται να λάβουν άδεια για καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, επενδύσεις που θα αποφέρουν 185 εκατ. ευρώ και 770 νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη αδειοδοτήθηκαν δύο εταιρείες, η ΒΟΙΜΕΚΑΝ ΑΕ, με έδρα τη Λάρισα (επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και 51 θέσεις εργασίας) και η ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ, με έδρα την Κόρινθο (επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ και 66 νέες θέσεις εργασίας).

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, «οι υπόλοιποι 12 φάκελοι που έχουν κατατεθεί αναμένεται να πάρουν την έγκριση μέχρι το τέλος του έτους και μία άδεια η οποία θα έχει ισχύ για 5 χρόνια».

Μεταξύ αυτών των εταιρειών υπάρχουν και αμιγώς ελληνικές εταιρείες, ενώ στις περισσότερες υπάρχουν Έλληνες μέτοχοι.

«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ενός πλαισίου, που έγινε με διυπουργικό συντονισμό και αφορά την ιατρική κάνναβη και είναι σημαντικό και για τους ασθενείς στη χώρα μας και αλλά και για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η παρουσία των πρώτων αδειών στη χώρα μας δείχνει ότι είναι έτοιμη για ξένες επενδύσεις. «Πολύ σύντομα θα αλλάξει και το πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη, ώστε να ενισχυθούν οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα», τόνισε, με τη σειρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.