Είτε κάνουμε τζόκινγκ, είτε απλές ασκήσεις σε υπαίθριους χώρους όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ακόμα και επαγγελματίες αθλητές μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας. 

Όπως μας εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Γκέλυ Τζιβινίκου, η άσκηση σε υπαίθριους χώρους το χειμώνα μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. 

Επίσης, όταν μιλάμε για χειμερινό καιρό στην Ελλάδα, εννοούμε μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες, καλό θα είναι να αποφεύγουμε την υπαίθρια άσκηση. 

Οι προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρει κάποιος περιλαμβάνουν ζεστό ντύσιμο, ειδικά παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, σε περίπτωση βροχής ή χιονιού να φορά αδιάβροχο και αν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να χρησιμοποιεί σκούφο και γάντια.

Ερεθισμός του αναπνευστικού 
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν γυμνάζεται κάποιος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αναπνέει από το στόμα, τότε το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στόματος, του φάρυγγα, της τραχείας, ακόμα και των βρόγχων. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με ένα κασκόλ, κατά την έντονη άσκηση στο κρύο.

Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε την άθληση το βράδυ ή γενικά σε ώρες ή σημεία που δεν εξασφαλίζουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, π.χ. ο πάγος στην άκρη του δρόμου μπορεί να γίνει αφορμή για κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και κάταγμα.

Όχι το βράδυ
Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε τη γυμναστική μέχρι σημείο κόπωσης, να καταναλώνετε αρκετά υγρά πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ειδικές περιπτώσεις 
Σημαντική είναι επίσης και η κατάσταση της υγείας σας όταν αποφασίσετε να κάνετε υπαίθρια γυμναστική. Για παράδειγμα αν είστε κρυωμένοι, καλό είναι να είστε πολύ προσεκτικοί.

Γενικά, αν και η άσκηση δημιουργεί ψυχική και σωματική τόνωση, υπάρχουν περιπτώσεις που το τρέξιμο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας σας. Οι επιστήμονες λένε, ότι πρέπει να παίρνει κανείς ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν ασκείται με συμπτώματα σοβαρότερα ενός απλού κρυολογήματος, γιατί μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες.