Αυτό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τις οδηγίες που έδωσαν από κοινού στις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας – μέλους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κα Μαρία Θεοδωρίδου, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αττικής, έκανε διευκρινιστική δήλωση όπου επισήμανε τα εξής:

«Δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Κων. Λουράντος: Απαραίτητο το αντιγριπικό εμβόλιο για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αττικής κος Κωνσταντίνος Λουράντος είχε απευθύνει έκκληση μέσω του Reader.gr κυρίως προς τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να κάνουν απαραιτήτως το αντιγριπικό εμβόλιο, με σκοπό να αποφύγουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην περίπτωση που  νοσήσουν ταυτόχρονα από το στέλεχος της γρίπης |Η1Ν1| (από το οποίο μας προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο) και τον ιό Covid-19.

Σημειώνεται ότι, την προσεχή Δευτέρα  28 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που έως και τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να φθάσει στα φαρμακεία της χώρας.

Όπως διευκρινίζει ο κύριος Λουράντος, το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προσφέρει απολύτως καμιά προστασία απέναντι στον κορονοϊό. 

Επιβάλλεται δε, σύμφωνα με τον πρόεδρο  του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η αυστηρή διατήρηση όλων των προληπτικών μέτρων προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους,  καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, ξαθώς και ητήρηση αποστάσεων.