Αλλαγές που φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους ασθενείς βλέπουν οι γιατροί στην υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που προβλέπει ότι θα επισκέπτονται ειδικό γιατρό (ΩΡΛ, αλλεργιολόγο, καρδιολογο κ.λπ. ) μόνο μετά από ραντεβού και γνωμοδότηση του οικογενειακού γιατρού. 

Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που έρχεται σε συνέχεια του νόμου 4486/2017 είναι αδύνατη, καθώς το σύστημα των οικογενειακών γιατρών δεν έχει «στηθεί», αφού ούτε γιατροί έχουν δεχθεί να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε και οι υποδομές υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μνημονιακή υποχρέωση που είχε τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ολοκλήρωσε μόνο στα χαρτιά. 

Το νέο νέο σύστημα παραπομπών μοιάζει με το λεγόμενο gatekeeping, το αποτυχημένο σύστημα στη Βρετανίας και θα έχει τρεις κατηγορίες παραπεμπτικών:

  • Την άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
  • Την προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
  • Την παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό. Ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.

Την αντίθεσή του για τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την εφαρμογή του gatekeeping, καθώς και την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα – επίσημη ή ανεπίσημη - πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την  υπουργική απόφαση, με την οποία, όπως αναφέρει «καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα  των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και  των  συμβεβλημένων  ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ». Την ίδια στιγμή ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ,με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν  οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.