Η μεγάλη μερίδα αποτελεί συνήθως «κράχτη» για ένα εστιατόριο. Αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς δύο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πολύ συχνά το γεύμα σε ένα κανονικό εστιατόριο περιέχει περισσότερες θερμίδες από ότι σε fast food. Και ενώ αποφεύγουμε τα fast food διότι -υποτίθεται- έχουν το πιο ανθυγιεινό φαγητό, μία επίσκεψη σε κανονικό εστιατόριο μάς επιβαρύνει με θερμίδες, λιπαρά και αλάτι και ευνοεί την επιδημία της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί διεθνώς κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις μεγάλες και «φορτωμένες» με πολλές θερμίδες μερίδες, κάτι που παρατηρείται σε πολλά εστιατόρια διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κυρίως μερίδα του γεύματος σε ένα εστιατόριο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 600 θερμίδες.

Στην πρώτη έρευνα, οι ειδικοί με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και fast food σε πέντε χώρες (Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα).

Διαπιστώθηκε ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες fast food περιέχουν πάνω από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Σε μια μικρή μειονότητα εστιατορίων (το 3%) οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000.

Επιπλέον, τα γεύματα fast food περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να είναι τα fast food που κατηγορούνται για την παχυσαρκία.

«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο» δήλωσε η Ρόμπερτς.

Στη δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Έρικ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, μέτρησε τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και έξι αλυσίδων fast food.

Και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μερίδα που σερβίρει ένα fast food, έχει κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (751) από εκείνη ενός εστιατορίου (1.033). Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Βρετανία -το 89% των εστιατορίων και το 83% των fast food- σερβίρουν μερίδες που περιέχουν πάνω από το όριο των 600 θερμίδων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο ένας πελάτης καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες, αν συνυπολογισθούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα fast food .

Οι επιστήμονες προτείνουν να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Βέβαια, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους πελάτες...