Περισσότερες από 80 παρτίδες δισκίων Amlodipine Valsartan, Valsartan HCTZ και Valsartan, με δραστική ουσία τη βαλσαρτάνη που ρυθμίζει την πίεση, ανακαλεί από τα φαρμακεία στις ΗΠΑ η εταιρεία εταιρεία Aurobindo Pharma USA. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση είναι προληπτική, καθώς σε κάποια χάπια βρέθηκαν ουσίες που δυνητικά προκαλούν καρκίνο. 

Στην Ελλάδα είχαν επίσης αποσυρθεί παρτίδες φαρμάκων με ένοχα για καρκίνο συστατικά. 

Η ένοχη ουσία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνη (NDEA) και όπως αναφέρει ο FDA «πρόκειται για ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, σε νερό, στα ατμοσφαιρικά σωματίδια, και έχει ταξινομηθεί ως πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο».

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία Aurobindo Pharma USA αναφέρει ότι δεν έχει λάβει αναφορές για περιστατικά ασθενών που παρουσίασαν ανεπιθύμητες παρενέργειες και πως η εν λόγω ανάκληση δεν σχετίζεται κάτι τέτοιο.

Ο FDA συμβουλεύει τους ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για την πίεση με συνταγή γιατρού να συνεχίσουν να τα παίρνουν, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία τους μπορεί να είναι υψηλότεροι αν η θεραπεία τους διακοπεί απότομα και χωρίς εναλλακτική θεραπεία. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον φαρμακοποιό, ή τον γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να τους συμβουλεύσει για εναλλακτικές θεραπείες.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Torrent Pharmaceuticals Limited ανακάλεσε εθελοντικά δύο παρτίδες με χάπια καλίου (Losartan) για παρόμοιες ανησυχίες με παρουσία ιχνοστοιχείων NDEA. Και τον Νοέμβριο, η εταιρεία Mylan Pharmaceuticals ανακάλεσε επίσης εθελοντικά ορισμένα από τα προϊόντα της με αμλοδιπίνη και βαλσαρτάνη για τον ίδιο λόγο.