Όσο πιο κακός είναι ο καιρός, τόσα περισσότερα εμφράγματα καταγράφονται, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες στη Σουηδία. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology, οι καρδιολόγοι αναφέρουν ότι όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, όσο υψηλότερη η ταχύτητα των ανέμων και παράλληλα μειωμένη ηλιοφάνεια, τόσο αυξάνονται τα εμφράγματα στο γενικό πληθυσμό. 

« Όταν η ένταση του ανέμου φθάνει τα επτά μποφόρ, ο αριθμός των εμφραγμάτων αυξάνεται κατά 7%», αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση.

Κατά 14% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα σχεδόν 3%.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάβιντ Έρλινγκε, διευθυντή του Τμήματος Καρδιολογίας, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν δεδομένα από 274.000 άτομα μέσης ηλικίας 72 ετών, τα οποία είχαν υποστεί έμφραγμα σε διάστημα 15 ετών.

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο μειώνει όντως τον κίνδυνο εμφράγματος το να μένει κανείς μέσα στη διάρκεια μιας μέρας με κρύο και άνεμο. Όμως,το θεωρούμε κάτι λογικό, ιδίως για κάποιον που ανήκει σε ομάδα κινδύνου. Συνεπώς, συμβουλεύουμε όποιον θέλει να βγει έξω, να ντύνεται κατάλληλα» δήλωσε ο Έρλινγκε.