Νέα δεδομένα για ακόμη πιο καθαρό δέρμα σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση καταδεικνύει μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας (EADV), που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μία δραστική ουσία που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα, η μπρονταλουμάμπη, παρέχει μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, σε σύγκριση με την ουστεκινουμάμπη. 

Και μπορεί η ψωρίαση να μην είναι μεταδιδόμενη ή να ενέχει βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του ασθενή, όπως η ποιότητα της ζωής του είναι τελείως διαφορετική τις περιόδους που είναι καθαρός από τις λευκές πλάκες που δημιουργεί στο δέρμα η νόσος. Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε σε 7.644 άτομα το PsoClear Report, το οποίο ασχολείται ερευνητικά με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση, αποκαλύφθηκε ότι το ενδεχόμενο της πλήρους κάθαρσης από τα συμπτώματα της ψωρίασης, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ευτυχίας των ανθρώπων.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Marc Radtke, ιατρικός σύμβουλος δερματολογίας - αφροδισιολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αμβρούργου, τα αποτελέσματα της δράσης του φαρμάκου από τους ασθενείς ήταν αισθητά από τις πρώτες 15 ημέρες από τη λήψη του φαρμάκου. «Όταν οι ασθενείς προσέρχονταν στο ιατρείο για τη δεύτερη δόση, ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων, όπως είναι η φαγούρα, αλλά και εξασθένηση της πλάκας που δημιουργεί στο δέρμα η ψωρίαση. Και μάλιστα, πάνω από το 50% των ασθενών υποφέρει από φαγούρα, άρα είναι πολύ σημαντική η ύφεση του εν λόγω συμπτώματος». Με την ολοκλήρωση της χορήγησης, οι ασθενείς παρουσιάζουν περισσότερο από 75% μείωση στις λευκές πλάκες δέρματος, ανέφερε ο ίδιος. 

Το φάρμακο κυκλοφορεί στη χώρα μας ως θεραπεία πρώτης επιλογής μετά τη συστηματική θεραπεία. Συγκρίνοντας, βάσει της κλινικής του εμπειρίας, νεότερα και ήδη δοκιμασμένα φάρμακα ο δρ Radtke, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διαθέσιμες διαφορετικές αγωγές, οι οποίες να ταιριάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο προφίλ του κάθε ασθενή, καθώς δεν λειτουργούν το ίδιο αυτού του είδους τα φάρμακα σε όλους. Απαντώντας σε ερώτηση του Reader.gr σχετικά με την εξέλιξη των φαρμάκων, απάντησε ότι «τα νεότερα φάρμακα είναι σαν να οδηγείς Mercedes και τα παλαιότερα Fiat. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι κάποια πρέπει να τα καταργήσουμε, καθώς όπως εξήγησα είναι σημαντικό το τι ταιριάζει στον κάθε ασθενή». 

Αναφερόμενος ο ίδιος στις ανεπιθύμητες ενέργειες της μπρονταλουμάμπης, δήλωσε ότι από τις ελάχιστες παρενέργειες είναι η ανάπτυξη του μύκητα κάντιντα λόγω της ανοσοκατασταλτικής δράση του, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται εύκολα και επίσης είναι και αναμενόμενο. 

Οι μελέτες και τα αποτελέσματα 

Τα αποτελέσματα της πρώτης από δύο αναλύσεις ομαδοποιημένων δεδομένων από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3 κατέδειξαν ότι μεγαλύτερη αναλογία ατόμων που έλαβαν μπρονταλουμάμπη πέτυχαν απόλυτη τιμή PASI 0, δηλαδή πλήρη κάθαρση του δέρματος χωρίς συμπτώματα ψωρίασης, στη διάρκεια του χρόνου, σε σύγκριση με όσους έλαβαν ουστεκινουμάμπη (75% έναντι 52%, αντίστοιχα, σε διάστημα 52 εβδομάδων). Η απόλυτη τιμή PASI μετράει τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και η βαθμολογία μικρότερη από τρία αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη δεύτερη ανάλυση, το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε ώστε το 50% των ασθενών να επιτύχει πλήρη κάθαρση σε όλες τις περιοχές του σώματος – κεφαλή και λαιμός, κορμός, άνω και κάτω άκρα – ήταν μικρότερο με μπρονταλουμάμπη από ότι με ουστεκινουμάμπη. Κατά την ανάλυση διάρκειας 52 εβδομάδων, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους δερματικής κάθαρσης ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το
μπρονταλουμάμπη. 

«Ακόμη και όταν ένα σχετικά μικρό ποσοστό της επιφάνειας του δέρματος επηρεάζεται από την ψωρίαση, εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική επιβάρυνση. Τα τελευταία δεδομένα από τη χορήγηση μπρονταλουμάμπης παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς, γιατί δείχνουν τι μπορεί να επιτύχει η θεραπεία, σε ολόκληρο το σώμα και σε συγκεκριμένες περιοχές του. Κάτι τέτοιο μας καθησυχάζει δείχνοντας ότι η επίτευξη υψηλών επιπέδων δερματικής κάθαρσης γίνεται ολοένα και πιο εφικτή με τις νεότερες θεραπείες», σχολίασε ο δρ καθηγητής Marc Radtke.

«Με θεραπείες σαν την μπρονταλουμάμπη, οι οποίες μπορούν να δώσουν σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να πετύχουν πλήρη δερματική κάθαρση, έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα και να εκτιμήσουμε τη σημασία και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η βελτίωση, στη ζωή των ανθρώπων» δήλωσε η Gitte Aabo, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της LEO Pharma. «Στη LEO Pharma, το να βοηθάμε τους ανθρώπους στην απόκτηση υγιούς δέρματος βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ενεργειών μας και επιθυμούμε όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση να έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη διαφορά της αλλαγής που προσφέρει η πλήρης δερματική κάθαρση». 

Στο ετήσιο συνέδριο της EADV 2018 παρουσιάζονται συνολικά 13 περιλήψεις για την μπρονταλουμάμπη και την πλήρη δερματική κάθαρση.