Οι δρομείς δεν είναι κοινοί θνητοί. Απαιτείται να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, οι οποίες παράλληλα θα τους δίνουν ενέργεια και θα ενδυναμώνουν το σώμα τους. Ακολουθείστε τις οδηγίες της ειδικού στη διατροφή των δρομέων Κριστιάν Λαφ για τα μέγιστα αποτελέσματα. 

1 Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές 

Προσπαθήστε να έχετε στο ψυγείο και το ντουλάπι σας τρόφιμα υγιεινά με υψηλή διατροφική αξία όπως είναι οι φρυγανιές ολικής άλεσης, ψάρια, άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά. Όλα αυτά «γεμίζουν» τον οργανισμό με τα απαραίτητα καύσιμα για την άσκηση και βοηθούν στην επιδιόρθωση των μυών μετά από το τρέξιμο. Αποφύγετε δια ροπάλου τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, καπνιστά κρέατα κ.λπ. 

2 Τρωτέ συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας 

Ξεχάστε το κλισέ των τριών βασικών γευμάτων την ημέρα. Είναι για τους κοινούς θνητούς και όχι για τους δρομείς. Χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες διασκορπισμένες μέσα στην ημέρα ανά τρεις ή τέσσερις ώρες. 
Θα διαπιστώσετε άμεσα ότι τα μικρά γεύματα βοηθούν να διατηρήσετε καλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα και φυσικά δεν θα πεινάσετε ποτέ. 

3 Μην αρνείστε στον εαυτό σας τρόφιμα που αγαπάτε 

Ολοι γνωρίζουμε τί συμβαίνει στις περιπτώσεις που αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω δίαιτας, τα αγαπημένα μας φαγητά: μια μέρα θα σας πιάσει τόσο μεγάλη λαχτάρα, που θα καταλήξει σε σούπερ υπερφαγία για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Είναι λοιπόν προτιμότερο εάν επιτρέψετε στον εαυτό σας να καταναλώνει μικρές μερίδες αγαπημένων τροφών και να μην πιέζετε τον εαυτό σας να καταναλώνει αποκλειστικά υγιεινές τροφές που δεν σας ξετρελαίνουν. 

Η τακτική αυτή σας βοηθά να εξοικονομήσετε μακροπρόθεσμα αρκετές θερμίδες διότι θα αισθάνεστε ψυχολογικά περισσότερο ικανοποιημένος και πλήρης. 

4 Ανακατέψτε διάφορα 

Προσπαθήστε να αποφύγετε μία βασική συνήθεια των δρομέων: να μην τρώτε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Τα μακαρόνια συνήθως γίνονται είδος πρώτης ανάγκης για τους δρομείς, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη υγιεινή υδατάνθρακες όπως είναι το κουσκούς, το ρύζι και η κινόα. Είναι σημαντικό επίσης να τρώτε διάφορα φρούτα, διότι παρέχουν στον οργανισμό μείγμα σημαντικών βιταμινών.

5 Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη 

Οι δρομείς συνήθως επικεντρώνονται στην κατανάλωση υδατανθράκων και ξεχνούν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες. Οι οποίες όμως είναι απαραίτητες και για ενέργεια και ως μυϊκή τροφή. Οι ειδικοί συστήνουν οι πρωτεΐνες να αποτελούν το 15% της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Ειδικότερα οι δρομείς που προπονούνται για μεγάλες αποστάσεις, όπως είναι ο Μαραθώνιος, θα πρέπει να καταναλώνουν από 10 έως 150 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό του βάρους τους. 

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, το ασπράδι αβγού, γάλα και τυριά χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης.