Αν έχετε ανοιχτό δέρμα με φακίδες και κόκκινα μαλλιά, το δέρμα σας μάλλον μαυρίζει έως πέντε φορές καλύτερα απ' ό,τι αυτό των μελαχρινών τύπων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μη βιαστείτε όμως να βάλετε το μαγιό σας και να σπεύσετε στην παραλία. Εχετε τις ίδιες πιθανότητες με αυτούς να υποστείτε ηλιακό έγκαυμα, διότι το δέρμα σας παράγει μία χημική ουσία που το καθιστά πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου!

Οι επιστήμονες πίστευαν έως σήμερα πως όσοι φέρουν το γονίδιο που κάνει κόκκινα τα μαλλιά παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα επειδή δεν παράγουν αρκετή μελανίνη _ την ουσία που δίνει στο δέρμα καθενός από εμάς το χαρακτηριστικό χρώμα του.

Με μεγάλη τους έκπληξη, όμως, βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως όχι μόνον δεν ισχύει αυτό, αλλά αντιθέτως οι κοκκινομάλληδες παράγουν έως 500% περισσότερη μελανίνη απ' ό,τι οι μελαχρινοί! 

Φλεγμονή

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως τα κύτταρα του δέρματός τους που παράγουν τη μελανίνη -μελανοκύτταρα- παράγουν επίσης μία άλλη χημική ουσία, η οποία προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα. Και αυτή η φλεγμονή είναι η αιτία που οι κοκκινομάλληδες καίγονται τόσο εύκολα όταν εκτίθενται στο δυνατό ηλιακό φως.

Η μελανίνη παράγεται από τα δερματικά κύτταρα για να τα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει τον δρόμο για θεραπείες, που θα βοηθούν στο μέλλον όσους έχουν λευκό δέρμα να μαυρίζουν με ασφάλεια.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέσμοντ Τόουμπιν, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στη Σχολή Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου, η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο, σε μελανοκύτταρα τα οποία είχαν ληφθεί από άτομα με ανοικτόχρωμο δέρμα και από άτομα με σκουρόχρωμο.

«Τα μελανοκύτταρα του ανοικτόχρωμου δέρματος παρήγαγαν έως πενταπλάσια ποσότητα μελανίνης», είπε. «Για να καίγονται όμως τόσο εύκολα όσοι έχουν λευκό δέρμα, σημαίνει ότι κάτι υπάρχει που εμποδίζει τη μελανίνη αυτή να δράσει. Αποφασίσαμε να βρούμε αυτό το κάτι και διαπιστώσαμε τελικά ότι ήταν ένας φλεγμονώδης παράγοντας».

Η μελέτη

Αναλυτικότερα, ο δρ Τόουμπιν και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Επιστημών Δέρματος του Μπράντφορντ, απομόνωσαν μελανοκύτταρα από πέντε ασθενείς με ανοικτόχρωμο δέρμα και πέντε με «σταρένιο». Τα κύτταρα των τεσσάρων εκ των πέντε εθελοντών με το ανοικτόχρωμο δέρμα παρήγαγαν εφάμιλλες ποσότητες μελανίνης με αυτά των μελαχρινών. Ομως τα κύτταρα του πέμπτου ανοικτόχρωμου παρήγαγαν πενταπλάσια ποσότητα από την ουσία.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pigment Cell and Melanoma Research», οι ερευνητές εξέθεσαν τα κύτταρα των εθελοντών σε υπεριώδη ακτινοβολία, μετρώντας τα επίπεδα διαφόρων ουσιών, μεταξύ των οποίων και η προσταγλανδίνη-Ε2 (PGE2), η οποία είναι μια προφλεγμονώδης χημική ουσία.

Τα μελανοκύτταρα των εθελοντών με ανοικτόχρωμο δέρμα παρήγαγαν έως πέντε φορές περισσότερη PGE2 απ' ό,τι αυτά των μελαχρινών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «αν βρούμε τρόπους να επηρεάσουμε τη λειτουργία των μελανοκυττάρων με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ευαίσθητα δέρματα από τον ήλιο», είπε ο δρ Τόουμπιν.