Οι χορτοφάγοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Χωρίς καθόλου κρέας στη διατροφή τους, σίγουρα αποφεύγουν πλήθος νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά (από τη χοληστερίνη), καρκίνο (κόκκινο κρέας) κ.ά. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερους δείκτες υγείας και ποιότητας ζωής.

Στην ίδια μελέτη οι ειδικοί τονίζουν ότι οι χορτοφάγοι αρρωσταίνουν συχνότερα σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν κρέας και είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες, εκδήλωση κάποιων τύπων καρκίνου και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι δεν καταναλώνουν κρέας διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και καρκίνου. Επιπλέον, είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη και να έχουν καθημερινό στρες.

Ωστόσο, έχουν οφέλη σε άλλους σοβαρούς για την υγεία τομείς, όπως αναφέρει ερευνητική ομάδα από την ιατρική σχολή του Graz στην Αυστρία: είναι πιο δραστήριοι και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ. Ακόμη, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και έχουν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Η έρευνα του αυστριακού πανεπιστημίου αποκάλυψε ακόμη ότι οι άνθρωποι υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου τείνουν να είναι χορτοφάγοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που ανέφεραν ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο έντερο.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι αυστριακοί ενήλικες που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες είναι λιγότερο υγείες (σε ό,τι αφορά την εμφάνιση καρκίνου, αλλεργιών και ψυχικών διαταραχών), έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και λαμβάνουν περισσότερη ιατρική φροντίδα» καταλήγει το δημοσίευμα.