Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, η εταιρεία Merck συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το διαβήτη με τίτλο See it. Slow it. Stop it, μέσα από την ιστοσελίδα www.diabetesday.gr.

Με περισσότερα από 60 χρόνια κλινικής εμπειρίας στον διαβήτη, η Merck διατηρεί τη συνεργασία της με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) για την υλοποίηση ενημερωτικών και επικοινωνιακών δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση στη σημασία της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2, στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη αναγνωρίζει συνολικά το διαβήτη ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα – με το διαβήτη τύπου 2 να εκτιμάται ότι αφορά το 90% των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως. 

Η δράση, η οποία προσφέρει συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που μπορεί να αφορά ολόκληρη την οικογένεια και χρησιμοποιεί εικαστικά που περιλαμβάνουν σήματα οδικής κυκλοφορίας για να επικοινωνήσει τα βασικά της μηνύματα, κινείται σε τρεις άξονες:

  • Ενημέρωση: να συμβάλλει στην αναγνώριση των κινδύνων και των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2
  • Πρόληψη: να ενημερώσει όλη την οικογένεια σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2
  • Δράση: να συμβάλλει στην άμεση κινητοποίηση για να επιβραδυνθεί μία δυνητική πορεία προς την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης αποτελεί σήμερα την έκτη αιτία θανάτου, ενώ 425 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ή το 8,8% του ενήλικου πληθυσμού 20-79 ετών, εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη. Μεταξύ αυτών των 425 εκατομμυρίων ανθρώπων, το 90% περίπου πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση κατά την οποία το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά.

Ο διαβήτης τύπου 2 συναντάται συχνότερα στους πιο ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά πλέον ολοένα και πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, εξαιτίας των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας, της έλλειψης φυσικής άσκησης και της κακής διατροφής.