Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα ενηλίκους πάσχουν από κάποιας μορφής αλλεργία, με την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα να είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες.  
Αν και σε πολλούς από τους πάσχοντες τα συμπτώματα υποχωρούν ή και εξαφανίζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε αρκετούς εξακολουθούν να δημιουργούν πρόβλημα, το οποίο μερικές φορές είναι σοβαρό ή ακόμα και απειλητικό για τη ζωή. Τα πιο επικίνδυνα για τους αλλεργικούς ανθρώπους είναι τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες. 

Αλλεργικές κρίσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε πάσχοντες από αναπνευστικές αλλεργίες εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας στα παραθαλάσσια μέρη ή κάποιου είδους γύρη που παραμένει στον αέρα ακόμη και στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Τι πρέπει να κάνετε 
Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει το ειδικό «σετ αναφυλαξίας», στο οποίο πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί όσοι είναι αλλεργικοί, ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν.  
Η εκπαίδευση για τη χρήση του γίνεται από τους γιατρούς, διότι η αναφυλαξία εκδηλώνεται μέσα στα πρώτα 15-30 λεπτά από το τσίμπημα 
Το σετ περιλαμβάνει μία προγεμισμένη σύριγγα (αδρεναλίνης), η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το τσίμπημα

  • Να έχετε μαζί σας ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (συνήθως εισπνεόμενο) 
  • Να έχετε μαζί σας ένα αντιισταμινικό φάρμακο και ένα με κορτιζόνη
  • Οι ασθενείς με αναπνευστικές αλλεργίες πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους πριν φύγουν για διακοπές

Αναφυλαξία 
Εάν κάποιος είναι αλλεργικός, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αναφυλαξίας εάν εκτεθεί σε κάτι που τον πειράζει – όπως το τσίμπημα της σφήκας ή η κατανάλωση κάποιας αλλεργιογόνου τροφής. 
Τα συμπτώματα 
Δερματικό εξάνθημα ή δύσπνοια μέσα σε 15-30 λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο

Τι πρέπει να κάνετε
Να έχετε μαζί σας την ειδική ένεση αδρεναλίνης που χορηγεί ο γιατρός στους αλλεργικούς, κορτιζονούχο και αντιισταμινικό φάρμακο (ο γιατρός σας θα σας πει ποια ακριβώς πρέπει να πάρετε μαζί και πώς να τα χρησιμοποιήσετε)
Μετά την ένεση ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας